Nog geen afname plastic flesjes in zwerfafval

  • 1

Nog geen afname plastic flesjes in zwerfafval

Category:Nieuws Tags : 

In 2020 moet het aantal plastic flesjes in het zwerfafval met 70 procent zijn teruggedrongen en moet 90 procent van kleine plastic flessen gerecycled worden. Als deze doelen niet gehaald worden, wordt in het voorjaar van 2021 statiegeld ingevoerd. Hoe staat met die vermindering van de plastic flesjes in het zwerfafval? Zwerfinator concludeert na 2,5 jaar en 1000 kilometer onderzoek: bedroevend slecht, er is geen vermindering van het aantal drankverpakkingen in het zwerfafval te zien. Daarnaast blijft het onbegrijpelijk dat blikjes niet worden meegenomen in deze afspraken die staatssecretaris Van Veldhoven maakte met het bedrijfsleven aangezien blikjes 2,7 keer zo veel op straat gevonden worden als plastic flesjes.

Geen vermindering

Zwerfinator deed in de afgelopen 2,5 jaar onderzoek naar drankverpakkingen in het zwerfafval over een afstand van 1000 kilometer. Van enige verbetering door allerlei acties en maatregelen om het aantal plastic flesjes op straat terug te dringen is nog niets te merken: het gemiddelde aantal per kilometer schommelt een beetje, maar blijft uiteindelijk hetzelfde. Zelfs in gebieden waar proeven worden gedaan met oranje bakken, posters, campagnes en opruimende winkeliers zoals in Rotterdam en Zaandam is geen verbetering te bespeuren. Sterker nog, tijdens onderzoeken in deze gemeenten lag het aantal gevonden drankverpakkingen per kilometer steeds ruim boven het gemiddelde van 36,7 per kilometer.

Gemiddeld aantal #zwerfie-drankverpakkingen per kilometer

62,7 procent blikjes

De plannen en afspraken die er nu liggen gaan alleen over plastic flesjes, blikjes vallen er buiten. Van de gevonden drankverpakkingen waren 23,1 procent plastic flesjes en 62,7 procent waren blikjes. Er liggen dus 2,7 keer zoveel blikjes als flesjes op straat. Technische beperkingen om ook blikjes mee te nemen in een retoursysteem met statiegeld zijn er niet, in landen als Duitsland en Noorwegen werkt dit al prima. Een tactiek om zeventig procent minder flesjes op straat te laten belanden kan zijn om meer blikjes en minder flesjes in de schappen te leggen, maar ook door over te gaan door alternatieven zoals aluminium flesjes of plastic blikjes. Die liggen nu hier en daar al in de schappen en worden ook al op straat gevonden. Het is ook zeer goed denkbaar dat de consument na invoering van statiegeld op plastic flesjes eerder kiest voor blikjes of andere alternatieven, simpelweg doordat deze goedkoper zijn bij aanschaf omdat hier geen statiegeld voor betaald hoeft te worden.

Verhouding soorten #zwerfie-drankverpakkingen

Rapport over het onderzoek

Het rapport over de 1000 kilometer onderzoek naar drankverpakking is te downloaden via deze link: http://bit.ly/OnderzoekDrankverpakkingen

Hierin zijn verschillende overzichten te vinden. Hieronder een korte puntsgewijze samenvatting hiervan.

• Gemiddeld liggen er 36,7 drankverpakkingen per kilometer op straat
• 62,7 procent hiervan zijn blikjes, 23,1 procent zijn plastic flesjes
• 53,2 procent van de drankverpakkingen bevatten energiedrank en bier
• 75,4 procent van de blikjes bevatten energiedrank en bier
• 41,2 procent van de plastic flesjes zijn waterflesjes
• 5 merken (Red Bull, Heineken, Slammers Coca Cola en Amstel) zorgen voor 55,2 procent van de drankverpakkingen
• Alleen al de huismerken van supermarkten Lidl, Albert Heijn en Aldi zorgen ervoor dat ze in de top 10 van de grootste leveranciers van drankverpakkingen in het zwerfafval staan. Welk deel van de andere merken via deze kanalen worden verkocht is niet te zeggen. Wel is te zeggen dat Albert Heijn de grootste tegenstander van statiegeld is en dat Aldi en Lidl hier positiever tegenover staan.

Hieronder nog een aantal lijstjes en grafieken, het totale rapport is te lezen via http://bit.ly/OnderzoekDrankverpakkingen

Top 10 leveranciers #zwerfie-drankverpakkingen

Verhouding merken #zwerfie-drankverpakkingen

Verhouding inhoud #zwerfie-drankverpakkingen


About Author

Dirk Groot

Beroep: superheld - Vecht tegen: zwerfafval en Plastic Soep - Superkracht: kan in 1 seconde een #zwerfie rapen - Geeft gastlessen, lezingen en advies.

1 Comment

Slechts 19,3 procent van de drankverpakkingen komt in aanmerking voor statiegeld

april 18, 2019at 11:58 am

[…] al dat er nog geen enkele afname te bespeuren is in het aantal rondzwervende drankverpakkingen (lees artikel). Omdat staatssecretaris Van Veldhoven niet bereid is om de uitbreiding van statiegeld voor andere […]

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.