Open Sollicitatiebrief Reporter van Schoon

  • 0

Open Sollicitatiebrief Reporter van Schoon

Category:Columns Tags : 

Geachte mevrouw van Zutphen,

Met grote belangstelling las ik de vacature voor Reporter van Schoon in het huis-aan-huis-blad Purmerend op Zondag. Begrijpelijk dat u in Purmerend meer voet aan de grond zoekt, want naast het plaatsen van de bekende prullenbakken (waar het afval trouwens vaak op blijft liggen en die zo door de wind zelfs zwerfafval kunnen veroorzaken) is Nederland Schoon tot nu toe minder actief in Purmerend dan ik zou verwachten. Er is in Purmerend namelijk een grote groep vrijwillige zwerfafvalopruimers die zich ook op social media roert. Een groot potentieel dus.

Het inzetten van lokale reporters is een goed idee in de strijd tegen zwerfafval. Het zal u niet zijn ontgaan dat steeds meer mensen op deze manier hier al aandacht voor genereren. Onder andere door actief te zijn met #zwerfie op social media en door het openen van #zwerfie-opvanghuizen weten veel mensen inmiddels lokale en landelijke media te bereiken. Nederland Schoon schat de kracht van deze helden die besmet zijn met het #zwerfie-virus helemaal naar waarde in en probeert nu daarom deze kracht terecht ook te gebruiken. Het is niet voor niets dat onlangs ook in Google Ads de term #zwerfie al werd gebruikt om mensen Supporter van Schoon te maken.

Ik zal mij even voorstellen en aanprijzen zoals dat in een sollicitatie hoort. Voor zover dat nodig is natuurlijk, want ik heb het vermoeden dat u al weet wie ik ben. Mijn naam is Dirk Groot, ook bekend als de Zwerfinator. Ik ruim zelf actief zwerfafval en breng dit met veel tamtam onder de aandacht. Ik blog en twitter hierover, ik organiseer #zwerfie-Flashmobs en ik geef grijpers uit namens gemeente Purmerend en SVZO.  Ik heb met D66 enCDA (zelfs Mona Keijzer raapte fanatiek mee) zwerfafval opgeruimd, van de VVD kreeg ik een heerlijke taart voor mijn inspanningen en ook met deze partij en met GroenLinks ben ik een zwerfafvalactie aan het plannen. Ik schijn hierdoor ook andere mensen te inspireren om zwerfafval op te ruimen en dit alles heeft mij de titel “Waterlander van het jaar 2014” opgeleverd.

We hebben een gezamenlijk doel dus wij zouden heel goed onze krachten kunnen bundelen, dat zou ik zelfs geweldig vinden. Ik heb veel ideeën en die voer ik ook uit. Zo bedacht ik de #zwerfie-bingo, de #zwerfie-adventskalender, de twitter-quiz raad de #zwerfie, deed de Plastic Soup Bucket Challenge en mijn blogs zijn overgenomen door verschillende sites. Lokale en landelijke media weten mij inmiddels te vinden als het gaat over de problematiek van zwerfafval en plastic soep en ik ben één van de drijvende krachten achter de Gouden Zwerfie en de #zwerfie-opvanghuizen. Vreemd eigenlijk dat u mij nog nooit heeft benaderd.

Ik werk nauw samen met stichting KLEAN en ik vind natuurlijk dat niemand wat op straat moet gooien. Daarnaast ben ik van mening dat één keer per dag één stukje zwerfafval oprapen beter is dan alleen maar één keer per jaar meedoen aan een grote schoonmaakactie. Als 25 procent van de mensen dit doet wordt en blijft ons land zeer snel schoon. Zwerfafval ontstaat het hele jaar door en blijft het hele jaar liggen als het niet wordt opgeruimd. Of erger, dan waait het in het water. Ter vergelijking: je tanden poets je elke dag kort en niet één keer per jaar een paar uur.

In het dagelijks leven ben ik IT-projectmanager in de commerciële sector, ben gelukkig getrouwd en heb twee kinderen. Ik doe projecten voor bedrijven die meer plastic afval veroorzaken dan mij lief is en ben net zo schuldig aan het overschot aan plastic en andere overbodige verpakkingen als ieder ander. Thuis scheid ik zo goed mogelijk mijn afval en ben aan het leren de hoeveelheid afval die ik produceer te verminderen. Ik ben dus een doodgewone man, maar wel eentje die zich grote zorgen maakt over de hoeveelheid (zwerf)afval die we produceren en probeer hier op mijn manier iets aan te doen.

Ik denk dat ik mezelf genoeg heb aangeprezen, dan is het nu tijd voor mijn “eisen” zoals dat ook bij een sollicitatie hoort. Geld of materialen heb ik niet nodig hiervoor, de enige voorwaarde die ik stel voordat ik “ja” zeg, is dat Nederland Schoon zich uitspreekt tegen de afschaffing van statiegeld en vóór de uitbreiding hiervan naar alle drankverpakkingen, dus ook kleine flesjes en blikjes. Als ik een rondje zwerfafval ga rapen is mijn vuilniszak namelijk voor meer dan de helft hiermee gevuld. Dit lijkt me ook niet meer dan normaal voor een organisatie die het voorkomen van zwerfafval als één van haar doelen heeft. Bovendien heeft statiegeld zoals u weet ook nog het voordeel dat de gebruikte materialen veel beter kunnen worden gerecycled. Als hieraan wordt voldaan, dan ben ik er van overtuigd dat we een zeer vruchtbare samenwerking kunnen hebben en ben ik bereid me hier 100% voor in te zetten.

Ik ben 12 maart niet beschikbaar voor de Masterclass omdat ik overdag werk en ’s avonds een vergadering heb van het prachtige project Plastic Madonna waarbij met opgeraapte PET-flesjes een Madonna-beeld van 12 meter zal worden gemaakt, 13 maart werk ik overdag ook gewoon en ben wellicht ’s avonds beschikbaar, maar in overleg komen we hier vast wel uit.

Ik hoop snel iets van u te vernemen,

Met opgeruimde groet,

 

De Zwerfinator

3 Maart 2015


Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.