Verslag 1-100-200 #zwerfie-challenge week 1

 • 1

Verslag 1-100-200 #zwerfie-challenge week 1

Category:Nieuws Tags : 

Dit is een samenvatting van het uitgebreidere rapport Resultaten week 1 Zwerfinator Challenge (pdf)

Zwerfinator-Challenge week 1

Op 5 september ben ik gestart met een project waarbij ik gedurende 100 dagen elke dag 200 stuks zwerfafval (of meer) opraap. Deze worden gefotografeerd met de app van Litterati, waarbij de locatie automatisch wordt vastgelegd. Vervolgens voorzie ik elke foto van verschillende labels zodat er een goede analyse kan worden gedaan naar wat er waar ligt en in welke hoeveelheden. Deze manier van meten gaat verder dan de standaard metingen die worden gebruikt en vooral zijn gericht op beeldkwaliteit van de openbare ruimte. Naast de tellingen en analyses weeg ik ook de verschillende soorten zwerfafval zodat er een eerlijker beeld ontstaat van de samenstelling van het zwerfafval. Een blikje is immers veel groter en zwaarder dan een snoepwikkel, en het is in mijn ogen vreemd dat we zwerfafval alleen uitdrukken in aantallen terwij we alle overige afvalstromen uitdrukken in gewicht.

De eerste negen dagen ben ikrond het centrum van Purmerend (het stadje) gelopen en daarbij heb ik alles opgeraapt wat ik zag liggen. Randen van stadscentra worden in veel steden minder vaak geschoond dan de centra zelf, derhalve is het logisch dat er hier een hoge #zwerfie-dichtheid is. Veel hoger in elk geval dan de gebieden die ik heb onderzocht als voorstudie op dit project. Ook de samenstelling van het zwerfafval is anders dan in andere wijken. Veel zwerfafval is makkelijk te relateren aan winkels, horeca, fastfood en de feestweek die afgelopen week plaats vond. Dit was vooral te merken aan het hoge aantal wegwerkbekers waaruit tijdens de Paardendag wordt gedronken.

Zoals wel vaker gebeurt bij het oprapen van zwerfafval heb ik een aantal zeer prettige gesprekken gevoerd met bekende en onbekende voorbijgangers en veel aanmoedigingen gekregen. Zeer opvallend was dat rond appartementengebouw Wilgenstaete geen zwerfafval te vinden is. Rond dit gebouw staan een aantal adoptieprullenbakken en de omgeving wordt er ook zeer goed schoon gehouden.

Het aandeel drankverpakkingen zonder statiegeld in aantallen is in onderzocht gebied 46 procent als het glas wordt meegewogen en 40 procent als het glas wel wordt meegewogen. In totaal heb ik drie glazen bierflesjes met statiegeld gevonden tegenover 256 drankverpakkingen zonder statiegeld.

Samenvatting resultaten en bevindingen

 • Totaal aantal opgeraapte stuks zwerfafval dag 1 t/m 9: 2371 stuks
 • Totaal gewicht zwerfafval dag 1 t/m 7: 12,821 kilogram
 • Totaal afgelegde afstand: 3800 meter
 • Zwerfie-dichtheid per gelopen meter: 1 stuk zwerfafval per 1,6 meter
 • Zwerfie-dichtheid per m2 onderzocht gebied: 9,34 stuks zwerfafval per 100 m2
 • Gedetailleerd overzicht van de #zwerfie’s en hun locatie is te zien in Google Maps
 • In de rand om het centrum van Purmerend is veel zwerfafval te vinden. Dit is een verschijnsel dat in veel steden te zien is. De focus ligt op het schoonhouden van het winkelgebied, de randen eromheen worden veel minder frequent schoongemaakt.
 • De samenstelling van het zwerfafval wijkt af van wat er in bijvoorbeeld een woonwijk of een industrieterrein is te vinden.
 • Aandeel drankverpakkingen is lager dan in de voorstudie van ruim 5000 stuks die in andere delen van Purmerend is uitgevoerd. Pas aan het eind van het project kan er een objectieve uitspraak kunnen worden gedaan of dit inderdaad afwijkt.
 • Aandeel van aan fastfood gerelateerd zwerfafval is hoger dan tijdens de voorstudie.
 • Veel zwerfafval aan de rand van het centrum van Purmerend is te koppelen aan horeca, het betreft dan met name plastic bekers die zijn gebruikt bij de Paardendag, servetten, wikkels van koekjes die op terras genuttigd worden en wikkels van snoep zoals pepermunt en lollies die de gasten meekrijgen bij het verlaten van het restaurant
 • De #zwerfie-dichtheid van het onderzocht gebied is 1 stuk zwerfafval per 1,6 gelopen meters. Tijdens de voorstudie in andere delen van de stad lag dit gemiddels op 1 stuk zwerfafval per 4 gelopen meters. Daarmee zou gesteld kunnen worden dat de rand om het centrum van Purmerend erg vuil is.
 • Veel zwerfafval lag op plaatsen die met foto’s niet gezien zouden kunnen worden, zoals in struiken, onder auto’s, achter meterkasten, achter staande objecten etc
 • In onderzocht gebied is het aandeel van de drankverpakkingen zonder statiegeld
  • In aantallen inclusief glas: 12 procent.
  • Bij weging inclusief glas : 46 procent
  • In aantallen exclusief glas: 11 procent
  • Bij weging exclusief glas: 40 procent
 • Aangezien alle afvalstromen in gewicht worden gemeten kan worden gesteld dat 40 (zonder glas) tot 46 procent (met glas) van het zwerfafval in het onderzocht gebied kan worden voorkomen door uitbreiding van statiegeld.
 • Ook in volume komt dit op basis van visuele schatting neer op zo’n 40 a 46 procent, getuige de foto hieronder van het gesorteerde zwerfafval van dag 1 tot en met 7.
 • Naast veel informatie heeft het natuurlijk ook een schonere stad (en dus wereld) opgeleverd en is er weer een kopje plastis soep voorkomen.

Voor meer informatie, vragen of tips, neem gerust contact op via 06-81503456 of info@zwerfinator.nl

Hieronder een aantal grafieken en andere plaatjes, voor verdere toelichting en duiding verwijs ik graag naar het rapport Resultaten week 1 Zwerfinator Challenge (pdf)

 


About Author

Dirk Groot

Beroep: superheld - Vecht tegen: zwerfafval en Plastic Soep - Superkracht: kan in 1 seconde een #zwerfie rapen - Geeft gastlessen, lezingen en advies.

1 Comment

Rene Rovekamp – zwerfafvalcoach

september 14, 2016at 10:42 pm

Je bent een held! Grondig, gedetailleerd en (h)eerlijk!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.