Zwerfafval rapen helpt niet

 • 12

Zwerfafval rapen helpt niet

Category:Columns Tags : 

Opruimen helpt niet en de methode die de overheid gebruikt om zwerfafval te meten is niet geschikt om goed en objectief zwerfafval te meten. Twee simpele conclusies die ik trek na 165 metingen waarbij ik 337 kilometer (een afstand gelijk aan die van Groningen naar Maastricht) aflegde in stedelijke omgevingen en daarbij alle drankverpakkingen opraapte die ik kon vinden en deze nauwkeurig administreerde met Litterati.

Om het rapport te lezen, klik hier (pdf).

In totaal vond ik 12.314 drankverpakkingen. Dat betekent gemiddeld 36,5 drankverpakkingen per kilometer. Slechts 103 hiervan waren statiegeldflessen, nog geen procent dus. Op het testtraject van twee kilometer dat ik in 2 maanden tijd 11 keer onderzocht vond ik gemiddeld 29,2 drankverpakkingen. Dit traject werd door mij minimaal 1 keer per week ontdaan van drankverpakkingen, de gemeente maakt er regelmatig schoon en er zijn zelfs andere vrijwillige zwerfafvalrapers actief. Desondanks lagen er gemiddeld maar 7 drankverpakkingen per kilometer minder dan gemiddeld op de andere trajecten. Het blijft er steeds weer opnieuw bijkomen, hoe goed er ook wordt schoongemaakt. Opruimen helpt dus niet om te voorkomen dat drankverpakkingen zwerfafval worden. Uitbreiding van statiegeld wel. Dat is al in verschillende landen bewezen.

Schoon houdt niet schoon. Dat is een hardnekkig misverstand. Vuil trekt wel vuil aan. Dus is en blijft het nuttig en nodig om op te ruimen en zal ik het blijven doen. Al was het maar om te voorkomen dat het echt gaat zwerven en in de natuur terecht komt, in het water belandt en tenslotte zelfs in de voedselketen terechtkomt. En zwerfafval rapen heeft nog veel meer positieve kanten voor mens en maatschappij. Maar het helpt niet te voorkomen dat zwerfafval ontstaat.

Het is vrij simpel om te meten wat er nu ligt en te controleren of maatregelen om zwerfafval te verminderen daadwerkelijk effect hebben. En daarvoor is mijns inziens de nu gebruikte RWS/CROW methode niet geschikt omdat deze hiervoor niet ontwikkeld is en te selectief wordt uitgevoerd en te subjectief is om een goed beeld te geven van de werkelijke hoeveelheid zwerfafval in Nederland.

In dit document staan de resultaten van mijn onderzoek en in het laatste hoofdstuk doe ik een voorstel voor een andere manier van meten die een in mijn ogen goed uitvoerbaar is en betere, objectievere en goed vergelijkbare data oplevert.

En voor wie niet een heel rapport wil lezen heb ik natuurlijk ook nog wat leuke snelle plaatjes en kaartjes hieronder. Zo ben ik dan ook wel weer.

Purmerend, 19 juli 2017

De Zwerfinator

 

Kengetallen #zwerfie-drankverpakkingen

Kengetallen testtraject #zwerfie-drankverpakkingen

Hoflveranciers #zwerfie-drankverpakkingen.

Zwerfie-drankverpakkingen per soort

Bij Nederland Schoon voor de deur op 6 juli 2017: 130 #zwerfie-drankverpakkingen in 1370 meter.

 


About Author

Dirk Groot

Beroep: superheld - Vecht tegen: zwerfafval en Plastic Soep - Superkracht: kan in 1 seconde een #zwerfie rapen - Geeft gastlessen, lezingen en advies.

12 Comments

Rene Rovekamp

juli 19, 2017at 10:48 pm

Je weet wat ik hiervan vind. Statiegeld held, ik ben trots op je

Daph Dinges

juli 19, 2017at 11:05 pm

Helder. Kom maar op met dat statiegeld!

Ingrid

juli 19, 2017at 11:38 pm

Gedegen onderzoek. Mijn ervaring is hetzelfde. Schoon blijft niet schoon. Sinds 2 april 2014 raak ik dagelijks al het zwerfvuil op op een vast traject. Er is nog geen dag voorbij gegaan dat er niets op te ruimen viel. Conclusie: iedere dag komt er zwerfvuil bij.

Nu, tijdens de schoolvakantie ligt er wel opmerkelijk minder, maar op de ‘100% score location’ (parkeerplaats van sporthal/ sportverenigingen) blijft het altijd bingo!

  Dirk Groot

  juli 20, 2017at 12:00 am

  Zwerfafvalrapers weten dat. Hopelijk heb ik het een keer goed in beeld kunnen brengen 🙂

Leo Plat

juli 20, 2017at 8:42 am

Indrukwekkende prestatie Dirk, petje af! Op kleine schaal raap ik in mijn eigen woonomgeving op wekelijkse basis. Schoon houdt i.d.d. helaas niet schoon, ik haal mijn motivatie dan ook maar uit het feit dat elk stukje zwerfafval dat ik weg haal voldoening geeft.

Annelies

juli 20, 2017at 9:43 am

Gedegen onderzoek, Dirk! en wat goed dat het zo groot in de Trouw staat.
Herkenbaar, al die merken. Marlboro en Redbull liggen ook altijd als meeste langs de N247
Ben benieuwd naar de reacties op je artikel in Trouw.
Ik hoop dat het nieuwe kabinet er hun conclusies uit trekt!

Dirk raapte 12.000 drankverpakkingen op: 'Het helpt allemaal niks' | STRBNDblog.nl

juli 20, 2017at 1:50 pm

[…] blikjes, flesjes en kartonnen drankverpakkingen kwam Dirk Groot tegen tijdens zijn onderzoek. Sinds september vorig jaar maakte hij ruim 300 kilometer langs bermen, fietspaden en […]

Cornell Thissen

juli 20, 2017at 5:17 pm

“Opruimen helpt dus niet om te voorkomen dat drankverpakkingen zwerfafval worden. Uitbreiding van statiegeld wel.”
Klopt, hier in Apeldoorn merk ik dat al 1½ jaar. Voor mijn eigen beweging fiets-grijp ik ook elke avond en na 2-3 weken diverse trajecten kun je weer opnieuw beginnen. Wél heeft men hier in Apeldoorn de actie Apeldoorn-Rein waar verenigingen 5ct per blikje of plastic flesje kunnen krijgen en ik merk wel dat er minder ligt dan verleden jaar. Maar het is niet de perfecte oplossing.

Harold Wessémius

juli 20, 2017at 7:01 pm

GEEF NOOIT OP DIRK , t geen jij uitzend in deze heksenketel is van heel groot belang.
Groot bewondering voor je !!

  Dirk Groot

  juli 20, 2017at 8:35 pm

  Nee hoor, ik geef niet op 🙂

frank deijnckens

juli 26, 2017at 2:18 pm

Respect!

20.000 redenen voor statiegeld

november 20, 2017at 2:02 am

[…] Zwerfafval rapen helpt niet […]

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.