20.000 redenen voor statiegeld

  • 2

20.000 redenen voor statiegeld

Category:Onderzoek Tags : 

Zwerfinator raapte in 14 maanden tijd tijdens 548,5 kilometer lopen 20.000 drankverpakkingen zonder statiegeld van straat. Zomaar wat leuke weetjes: 62,7 procent zijn blikjes, Coca Cola levert 65,8 procent van alle frisdrankverpakkingen, 42,7 procent van alle plastic flesjes zijn waterflesjes, de helft van alle drankverpakkingen wordt geleverd door slechts 5 bedrijven, 55 procent van de bierblikjes wordt geleverd door Heineken en 45 procent van alle energiedrankjes komt uit de stal van Red Bull. Deze weetjes zijn niet meer dan een uitvloeisel van een tweede rapport dat hij schreef om aan te tonen hoeveel drankverpakkingen er daadwerkelijk op straat liggen en waarmee hij de noodzaak van een goede meetmethode voor zwerfafval en een snelle uitbreiding van statiegeld naar kleine drankverpakkingen nog eens wil benadrukken.

Lees het rapport via deze link (pfd)

Waarom dit onderzoek?

Terwijl overheden, milieuorganisaties en de verpakkingsindustrie druk bezig zijn met een welles-nietes-discussie over de invoering van statiegeld, hier mooie rapporten over schrijven en prachtige publiekscampagnes voeren, wordt er helaas nog steeds door de meesten vergeten om gewoon naar buiten te gaan en eens goed te kijken hoeveel drankverpakkingen er daadwerkelijk op straat liggen, waar ze liggen en welke dit dan precies zijn. Gelukkig hebben we de Zwerfinator, al zegt hij het zelf, want die doet dat wel.

Over het onderzoek

In 14 maanden tijd raapte de Zwerfinator in 18 verschillende gemeenten over een afstand van 548,5 kilometer alle #zwerfie-drankverpakkingen die hij tegenkwam op en legde die vast met Litterati. In totaal 20.000 stuks zonder en 179 drankverpakkingen mét statiegeld. In het rapport “20.000 redenen voor statiegeld” staat een uitgebreide beschrijving van zijn meetmethode, een advies aan de overheid om op een betere manier zwerfafval te gaan meten en tal van lijstjes waarmee inzicht kan worden verkregen in de samenstelling van de #zwerfie-drankverpakkingen.

Ook kunnen de resultaten van dit onderzoek worden gebruikt als nulmeting waarmee kan worden getoetst of de motie van de Plastic Soup Surfer, waarmee de tweede kamer heeft beloofd het aantal plastic flesjes in het zwerfafval in drie jaar met 90 procent te verminderen, wordt gerealiseerd. Uit 160 WOB-verzoeken die zijn gedaan door Hörchner advocaten bleek dat er voor het project Schoon Belonen geen metingen vooraf zijn gedaan waardoor er nooit kan worden gezegd wat de resultaten hiervan zijn en er nooit kan worden bewezen dat dit proefproject als tegenhanger van statiegeld het gewenste effect heeft.

Zwerfafval rapen helpt niet

Dit rapport is een opvolger van het rapport “Zwerfafval rapen helpt niet” dat in juli verscheen. De kengetallen zijn nagenoeg hetzelfde gebleven: er liggen 36,8 drankverpakkingen per kilometer en op het testtraject van 2 kilometer in een half jaar tijd 29 keer werd onderzocht lagen er 28,3 stuks per kilometer. Ondanks dat de Zwerfinator hier 29 keer alle drankverpakkingen opraapte, de gemeente er wekelijks schoonmaakt en er hier ook andere zwerfafvalrapers actief zijn lagen er elke keer weer nieuwe drankverpakkingen op straat. Niet een paar, maar een substantieel aantal. Reden voor De Zwerfinator te blijven zeggen: “Zwerfafval rapen is nuttig en nodig, maar het helpt niets voorkomen en schoon houdt aantoonbaar niet schoon”.

Meerdere oorzaken van zwerfafval

Zwerfafval heeft vele vaders en moeders. Onlangs schreef de inmiddels afgetreden Staatssecretaris Dijksma nog in antwoorden aan kamerlid Lammert van Raan dat zwerfafval in eerste instantie de verantwoordelijkheid is van diegenen die afval op straat gooien. Daar lijkt weinig tegenin te brengen en wil ik ook niet bevechten, maar het duidt op een zeer beperkte blik vanuit de overheid. Wie nu naar buiten gaat en goed naar de grond kijkt zal veel handschoenen zien liggen. Samen met de ontelbare haarelastiekjes die overal liggen zijn handschoenen het symbool van het feit dat niet alles wat op straat ligt is weggegooid: We verliezen ook dingen, er waaien dingen weg en we vergeten dingen. Als we dat onderkennen, dan zullen we ook begrijpen dat er meer maatregelen nodig zijn dan ludieke op gedrag gerichte publiekscampagnes, zeggen “foei dat mag niet, het hoort in de prullenbak” en eventueel zelfs het meer handhaven en uitdelen van fikse boetes.

Lijstjes

In de bijlagen van het rapport staan tal van lijstjes die soorten, inhoud, merken en leveranciers van de drankverpakkingen weergeven. De aandacht voor merken en leveranciers heeft niet als doel om deze in een kwaad daglicht te zetten of deze bedrijven er direct de schuld van te geven dat hun producten op straat liggen. Zij willen ook niet dat hun klanten dat doen. Maar middels deze overzichten zien we wel welke partijen het meeste impact kunnen maken als zij serieus beleid tegen zwerfafval gaan voeren door hun verzet tegen uitbreiding van statiegeld te staken. De namen die steeds weer bovenaan de lijstjes prijken zijn zoals algemeen bekend mag worden beschouwd ook de partijen achter de anti-statiegeldlobby. Drankverpakkingen vormen in gewicht en volume gemeten de helft van al het verpakkingsafval dat op straat ligt. Met statiegeld lossen we het probleem van zwerfafval en plastic soep niet op, we verminderen wel drastisch onze impact op het milieu op dit gebied. Naast nog alle andere voordelen zoals een sterk verhoogd recyclingspercentage en CO2-reductie.

Maar genoeg serieus gepraat, nu tijd voor een paar kekke lijstjes en grafiekjes. Hieronder staan er een aantal die de Zwerfinator persoonlijk zeer aanspraken. In het rapport staan er voor de liefhebbers nog veel meer mooie lijstjes.
 

About Author

Dirk Groot

Beroep: superheld - Vecht tegen: zwerfafval en Plastic Soep - Superkracht: kan in 1 seconde een #zwerfie rapen - Geeft gastlessen, lezingen en advies.

2 Comments

Joost van Berckel

november 20, 2017at 11:49 am

Dirk, dat heb je weer mooi gedaan! Hopelijk gaat de regering voor het nieuwe jaar overstag en doet wat ze beloofd, de uitbreiding van het statiegeld naar flesjes en blikjes, daarna wellicht zelfs op alle verpakkingen….

BOUTS Nico

oktober 11, 2019at 7:12 pm

Dirk,
kom in Lille in Frankrijk net over de grens,
het is er is nog een graadje erger
en statiegeld nog veel minder bekend,
ook daar zou het erg goed zijn om zwervers
wat spaarcentjes te gunnen met het ophalen van statiegeld blikjes.
Sluutjes, Nico

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.