Persbericht: Een taart van zwerfafval

  • 0

Persbericht: Een taart van zwerfafval

Category:Nieuws Tags : 

Op 18 maart zal er op de Kaasmarkt in Purmerend een taart van zwerfafval worden neergelegd met een doorsnede van zes meter. Deze taart wordt gemaakt van de 26.837 stuks zwerfafval die zijn opgeraapt bij een gedetailleerd onderzoek naar zwerfafval die eind 2016 gedurende honderd dagen is uitgevoerd door Dirk Groot, ook bekend als de Zwerfinator. Met deze tentoonstelling wil hij aandacht vragen voor het probleem van zwerfafval en plastic soep en wat we hiertegen kunnen doen.

Groot ontwikkelde een nieuwe methode voor het meten van zwerfafval die volgens hem veel realistischer is dan de nu gebruikte meetmethoden. Hij legt hierbij de locatie van elk stukje zwerfafval vast en ook wat het precies is. Hierdoor wordt data verzameld waarmee het probleem van zwerfafval gerichter kan worden bestreden. Ook kan zo beter worden gemeten of maatregelen inderdaad effect hebben. Met de expositie wordt in beeld gebracht wat de verhoudingen in volume zijn van de verschillende soorten zwerfafval, een dimensie die moeilijk in getallen te vatten is, maar die op deze manier door iedereen kan worden gezien.

De taart zal vanaf elf uur worden neergelegd en verwacht wordt dat deze vanaf twaalf uur klaar is. Vanaf 14:00 uur zal de taart in delen worden leeggehaald om aan te tonen wat een maatregel als het uitbreiden van statiegeld kan hebben op de hoeveelheid zwerfafval.

Iedereen wordt van harte uitgenodigd om de taart te komen bekijken en ermee op de foto te gaan. Proeven mag ook, maar dat raadt de Zwerfinator niet aan. “Want daar gaat het uiteindelijk om, zwerfafval dat in het water terecht komt, dat komt uiteindelijk in ons eten, en dat willen we natuurlijk niet”.

Voor het proefbaksel van de taart, zie: https://youtu.be/ue13ziEZjLY


Noot voor de pers:

Contactinformatie: Dirk Groot, info@zwerfinator.nl, 06-81503456

Voor uitgebreidere informatie zie: http://zwerfinator.nl/zwerfafval-in-beeld-in-purmerend/

Voor het onderzoek naar zwerfafval is gebruik gemaakt van de App Litterati, waarover Jeff Kirschner recentelijk een Ted Talk hield die zeer veel wordt gedeeld op social media. Daar waar hij over Amsterdam spreekt refereert hij aan het zwerfafval dat voor dit onderzoek in Purmerend is opgeraapt. Zie:
https://www.ted.com/talks/jeff_kirschner_this_app_makes_it_fun_to_pick_up_litter#t-358934


About Author

Dirk Groot

Beroep: superheld - Vecht tegen: zwerfafval en Plastic Soep - Superkracht: kan in 1 seconde een #zwerfie rapen - Geeft gastlessen, lezingen en advies.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.