Evolueert u even mee?

De natuur werkt prachtig. De ene soort laat iets vallen, de andere soort eet het op of maakt er iets van. Een nest bijvoorbeeld. Daarna wordt het uitgepoept of achtergelaten en dan gaan andere soorten er weer mee aan de haal. Als je in leven kunt blijven door afval te verwerken, ben je spekkoper. Je eigen resten zijn weer goed voor anderen, dus win-win. Circulaire economie ten top.

Alle dieren veroorzaken zwerfafval. Ik zie momenteel bij ons achter veel schelpen die achteloos zijn weggegooid, stoepen vol ganzenpoep en veel veren, want het is tijd voor de lentegarderobe. Planten en bomen zijn afhankelijk van deze gemakzucht. De bessen en zaadjes die de vogel verliest of uitpoept zorgen voor voortplanting. En de poep is mest. Bomen en planten laten zelf ook van alles vallen. Zonder zwerfafval sterven vele soorten uit.

De mens is onderdeel van dit systeem. Duizenden jaren hebben we schillen laten vallen, pitten uitgespuugd of –gepoept en andere soorten geholpen. Zit in onze genen. De meeste mensen zijn verder geëvolueerd en gooien hun afval netjes in de prullenbak. Dat ging niet vanzelf. Monsieur Poubelle verplichtte in 1884 in Parijs de prullenbak. Niet omdat men zo netjes was. En het oude rijmpje van de ANWB over schillen, dozen en aangenaam verpozen was er ook niet uit luxe.

Ondanks alle campagnes en maatregelen gooit een kleine groep nog steeds achteloos schillen weg. Schillen van plastic. Daar kan de rest van de natuur weinig mee. Vogels verwerken wel wat in hun nesten, maar dat is niet ideaal. Sommige soorten eten het op. Vorige week nog een koe. Ging ie dood van.

Zwerfafvalveroorzakers zijn oermensen die een paar evolutiestappen gemist hebben. Valt weinig aan te trainen of op te voeden. Ik zou ze best hard willen straffen, maar dat schijnt averechts te werken. Ze hebben land en water vol plastic gegooid. Dat plastic verdwijnt niet, het breekt af in kleine stukjes en eindigt via de hierboven beschreven kringloop in ons eten. Straks hebben we alleen nog plastic te eten. Dan is het snel einde oefening voor onze soort.

We moeten niet nog meer energie steken in die kleine groep apen. Is niet efficiënt en dus niet groen. Mensen die het goed voor hebben met onze soort en willen dat we overleven moeten zelf verder evolueren. Veranderen van mopperaars, klagers en wijzers in doeners en elke dag een stuk zwerfafval opruimen. Dan is het probleem zo opgelost, want die groep is veruit in de meerderheid.

Bent u er klaar voor? Evolueert u even mee?