Het grote Antaflu Litterati Experiment

Wil je meehelpen in de strijd tegen zwerfafval en plastic soep, maar heb je geen zin en tijd om net als de Zwerfinator met een grijper op pad te gaan om als een malloot #zwerfie te gaan rapen? Doe dan mee aan het grote Antaflu Litterati Experiment! Fotografeer antaflu-wikkels die je op straat ziet liggen met de app Litterati, voeg er de tag #antaflu toe en upload de foto’s. Dat is alles wat je hoeft te doen.

Ja, ik wil!

Mooi, het enige wat je nodig hebt is een iPhone of een smartphone met Android. Daarop installeer je de gratis App Litterati, je maakt een account aan en je kunt van start. Als je de app al hebt geïnstalleerd en al een account hebt, dan hoef je dat dus niet meer te doen.

Check, geregeld en nu?

Je hoeft niet als een gek naar buiten te rennen, die telefoon kan straks gewoon weer in de broekzak of handtas (of waar je hem ook wilt bewaren). Je deelname begint zodra je ergens een Antaflu wikkel ziet liggen op straat of in de bosjes of elke andere plek dan de prullenbak. Je pakt deze op en maakt er een foto van met de app Litterati en gooit de wikkel in een prullenbak of houdt hem bij je.

Vervolgens kun je in de app tags toevoegen aan deze foto. In elk geval de tag #antaflu. Meer tags mag ook, hoeft niet. Zelf gebruik ik hiervoor vier tags: #wrapper #plastic #candy #antaflu. Maar dat is voor de echte fanatici en perfectionisten. Nogmaals, alleen #antaflu is genoeg.

En ben ik dan klaar?

Nee, vervolgens moet je de foto nog  uploaden, zodat het in de centrale database van Litterati komt. Dat hoeft niet meteen, kan ook als je ergens bent waar wifi is. Het uploaden kan per foto of gewoon met meerdere foto’s tegelijk via het foto-overzicht in de App. Vervolgens mag je dit zo vaak herhalen als je wilt. Ofwel, elke keer als je een antaflu-wikkel ziet liggen, dan mag je hem oprapen, een foto nemen, taggen en uploaden.

En wat gebeurt er dan?

Helaas is de App Litterati nog erg basic en kun je naast je eigen teller en de totaalteller nog niets zien. Er wordt hard aan gewerkt om er toeters en bellen aan te hangen en er een volwassen app van te maken, maar dat kost nog even wat tijd. En geld. Daar wordt hard aan gewerkt.

Maar niet getreurd, ik kan zelf gegevens uit het systeem halen en daar mooie overzichten mee maken en regelmatig updates posten op social media. Ik kan op een kaart laten zien waar we ze gevonden hebben, alle foto’s laten zien, algemeen en persoonlijk indien gewenst en nog wat grafiekjes maken enzo

Hier de kaart van de antaflu #zwerfie’s die tot nu toe voor dit project in Litterati zijn gezet.

Wat wil je hier dan mee bereiken?

Een paar dingen. Natuurlijk wil ik met de verzamelde data in overleg treden met de fabrikant zodat ze een andere oplossing gaan verzinnen voor deze plastic wikkels. Maar ook wil ik laten zien hoe snel we veel zwerfafval oprapen door af en toe één dingetje op te rapen. En ik wil laten zien dat zwerfafval werkelijk overal ligt en niet alleen rond scholen, sportvelden en winkelcentra. Zodoende wordt duidelijk dat het bestrijden van zwerfafval meer behelst dan het aanpakken van zogenaamde probleemgebieden. Dat is gewoon niet genoeg.

Waarom eigenlijk Antaflu?

Antaflu is in aantallen gemeten één van de meest voorkomende soorten zwerfafval. In de 1-100-200 #zwerfie-challenge stond deze zelfs in de top 10. Dus grote vind- en pakkans. Doordat de wikkels klein zijn hoef je geen grijper en vuilniszak bij je te hebben, je kunt ze gewoon even tijdelijk in je broekzak ofzo stoppen. Dat leek me wel handig voor zo’n project. En last but not least: het is een soort zwerfafval waarvan we niet bij voorbaat de schuld aan de jeugd kunnen geven, want daar heb ik geen zin in en daar word ik ook nogal eens moe van. Ik vind namelijk ook nogal veel grotemensenzwerfie’s. O ja, en het snoepje is in 1893 uitgevonden, dus ze moeten ervaring hebben met andere verpakkingen dan plastic.

Kan ik ook iets winnen?

Er zijn geen prijzen en er wordt geen ranking bijgehouden. Als je er maar ééntje opraapt en fotografeert met Litterati, dan ben je al kampioen. Wat je wel kunt winnen is een schonere wereld. En dat is gewoon de Mega Jackpot. Dunkt me.

Tot hoe lang gaat dit door?

Dat weet ik nog niet. Dat zullen we nog bezien. Hopelijk heel kort omdat de fabrikant iets bedenkt waardoor er geen wikkels meer om die snoepjes hoeven of er wikkels omheen vouwt die van een grondstof zijn gemaakt die wel gewoon kunnen worden verwerkt door de natuur.

Maar als ik op een gegeven moment genoeg data heb, dan stopt het experiment. Mag je nog steeds doorgaan natuurlijk. Wie weet gaan we het dan met een ander soort zwerfafval doen. Doppen of broodclipjes ofzo. Wie weet.

Mag ik ook andere dingen oprapen en fotograferen met Litterati?

Ja maar welzeker! Graag zelfs. Raap, fotografeer en tag er maar een eind op los. Ik kan de data filteren, dus die antaflu’s vis ik er wel tussen uit.

Zitten er ook gevaren aan deelname?

Ja, absoluut. Er bestaat namelijk een kans dat je opeens overal van die dingen ziet liggen en dat je ze dan dwangmatig gaat oppakken en fotograferen en dat kunnen andere mensen raar of vervelend vinden. Dan gaan ze vragen waarom je het doet en moet je het uitleggen. Maar elk nadeel heeft z’n voordeel, want je hebt grote kans dat ze het geweldig vinden en mee gaan doen.

Ook kan het zijn dat je steeds meer zwerfafval gaat zien, dat kan soms verwarrend werken. Ook valt niet uit te sluiten dat je daardoor andere dingen van straat gaat oprapen en je hebt zelfs kans dat je je bewust wordt van je eigen afvalproductie en daar wat aan gaat doen. Dat is niet zo erg als het lijkt, veel mensen zeggen daar dan weer veel gelukkiger van te worden. Vraag me niet hoe dat werkt, ik heb het zelf ook meegemaakt.

Ook is er kans dat je zelf antaflu-zwerfafval veroorzaakt. Als je de opgeraapte wikkel in je broekzak stopt en je haalt even later je sleutels of je portemonnee uit je zak, kan het zijn dat zo’n wikkel er weer uitvalt. Dat is één van de redenen dat deze overbodige plastic verpakkingen eindigen als zwerfafval. Let daar dus goed op.

Je bent dus gewaarschuwd, de directie van Zwerfinator Research houdt zich hier niet voor aansprakelijk. Of toch wel? Nou ja, je bent dus gewaarschuwd, klachten hierover zullen niet ontvankelijk worden verklaard.

Ik heb nog een vraag, wat nu?

Mail maar gewoon naar info@zwerfinator.nl en ik zal je vraag naar eer en geweten proberen te beantwoorden.