De statiegeldloper

Een paar weken terug ging ik erg vroeg op pad om zwerfafvalonderzoek te doen. Er moesten uren en kilometers gemaakt worden voor het jaarlijkse onderzoek in en voor gemeente Purmerend. De verzamelde data wordt gebruikt om zwerfafval gericht te bestrijden en om te toetsen of dat ook het gewenste resultaat heeft. In 2020 jaar lag er in Purmerend 40 procent minder zwerfafval dan in 2018. Dat lijkt dus wel snor te zitten.

Ik begon bij een skatebaan en raapte er aardig wat zwerfafval, waaronder veel blikjes en ook nog wat plastic flesjes. Een aantal met statiegeld, dat was net officieel ingevoerd. Toch een leuke fooi. De opbrengst belandt in de spaarpotten van de kinderen.

Toen ik daar bijna klaar was zag ik een man op leeftijd met twee boodschappentassen vol plastic flesjes de baan op lopen en precies daar kijken waar ik net veel had geraapt. “Zoek je statiegeldflesjes? Die heb ik al!” Hij lachte en zei: “Dat heb je goed gedaan, dan ga ik weer ergens anders kijken.”

We raakten aan de praat. Hij vond het een mooie tijdsbesteding, beetje wandelen en de flesjes zoeken voor het statiegeld. Dit soort mensen waren al actief in alle landen met statiegeld op kleine drankverpakkingen en nu bij ons dus ook. We wisselden wat tips uit over plekken waar veel te vinden is en namen afscheid met een vrolijke groet.

Twee weken later deed ik op zondagochtend onderzoek in het stadscentrum. Ik zag hem eerst in de verte al fietsen en even later passeerde hij me. “Al wat gevangen?” riep ik naar hem. Hij antwoordde lachend dat ik te laat was vandaag, maar dat er nog genoeg viel te rapen en te onderzoeken.

Dat klopte. Ik vond onder andere 128 blikjes en 15 plastic flesjes. 11,3 keer zoveel blikjes als plastic flesjes. Jarenlang was deze verhouding 1 op 2,7. In juli raapte ik nog veel oude plastic flesjes zonder statiegeld, maar dat nam geleidelijk af. Nu de oude meuk weg is begint het verschil echt significant te worden. Voor mij is het duidelijk: statiegeld werkt.

Misschien ziet u binnenkort ook wel een statiegeldloper. Of wellicht wordt u er zelf wel eentje. Elk opgeraapt plastic flesje is dan winst voor de natuur en de 15 cent is winst voor uzelf. En als u niks vangt bent u gewoon lekker buiten geweest en heeft u weer wat bewogen.

Win-win-win heet dat.