De nieuwe bekers van McDonald’s

Heeft McDonald’s nou bekers met hashtag#statiegeld of niet? Vorig jaar vond ik ze regelmatig, nu nog zelden. Ik vind wel veel harde herbruikbare plastic bekers van McDonald’s zonder statiegeld. Die zijn bedoeld voor gebruik in het restaurant waar ze dit wettelijk verplicht zijn aan te bieden.

Een proefje bij De Mac in Haarlem op 29 mei 2024. Bij de videozuil geef ik aan dat ik mijn beker mee naar buiten ga nemen. Ik krijg de mededeling dat ik 15 cent hashtag#plastictoeslag moet betalen. Zie foto linksboven. Ik krijg niet de keuze voor een statiegeldbeker, zoals op de website wel wordt verteld. Zie https://lnkd.in/eqZ7raEb

Als ik daarna opnieuw bestel en ik zeg dat ik het binnen op ga drinken, dan komt er geen enkele mededeling. Zie foto rechtsboven. Ik krijg dus weer niet de keuze voor een statiegeldbeker en krijg een herbruikbare beker. Ik kan er daarna vrolijk mee naar buiten lopen. (Zie foto linksonder) Lifehack: zo omzeil je als consument dus de plastictoeslag.

Op de placemat op het dienblad staat wel iets over statiegeld op plastic flesjes die ze verkopen, maar niet zelf innemen. (Zie foto rechtsonder) Op de plastic flesjes met sap van McDonald’s zit geen statiegeld. Dat mag wel gewoon en veel supermarkten verkopen hun sapflesjes inmiddels ook met statiegeld.

Tijd voor een wet die gewoon statiegeld verplicht op dit soort herbruikbare bekers. Want anders komt er alleen maar meer plastic in de natuur. Aan het bedrijfsleven kunnen we dit helaas niet overlaten.

Aanvulling op 31 mei 2024

Een aanvulling op de berichten over de bekers van McDonald’s. In tegenstelling tot bij de Mac in het centrum van Haarlem kreeg ik bij de McDrive in Delft wel de keuze voor een beker met hashtag#statiegeld. Een euro maar liefst. Daar is de verhoging van het statiegeld op plastic flesjes naar 50 cent een lachertje bij.

Maar het is een keuze. Je kunt ook kiezen voor een wegwerpbeker en daar 15 cent extra voor betalen.

Binnen in het restaurant is er een wettelijke verplichting om herbruikbare bekers te geven. Op de prullenbakken staan rekjes waar die bekers in kunnen worden gedaan met uitleg. En dat wordt door de klanten ook netjes gedaan zo te zien.

Bij een klein onderzoekje in de omgeving vond ik 31 bekers van McDonald’s. 2 herbruikbare bekers van hard plastic zonder statiegeld en 29 wegwerpbekers van karton met een laagje plastic aan de binnenkant. En nul statiegeldbekers.

Dat statiegeld werkt is inmiddels wel bekend. In dit geval vooral afschrikwekkend vanwege de keuze en de hoogte ervan. Weg met die keuze, maak het gewoon verplicht voor de take-away-bekers. En dan is 15 cent al genoeg om het aantal bekers in het zwerfafval met 80% te verminderen.