Al ruim 80 procent minder blikjes op straat

Een update over de blikjes in het zwerfafval.

Het gemiddelde aantal blikjes per kilometer nam in de onderzoeken van Zwerfinator sinds 2022 met 82% af. Twee jaar geleden lagen er dus ruim 5 keer zoveel blikjes als nu. De oorzaak is simpel, in april 2023 werd in Nederland statiegeld ingevoerd op de blikjes.

Deze afname geldt voor alle soorten blikjes. Er zijn geen wettelijke uitzonderingen op inhoud zoals bij de plastic flesjes waarvan de afname al twee jaar rond de 70% schommelt. Zie hiervoor dit artikel. Dit bevestigt mijn eerdere stelling dat de afname van de plastic flesjes makkelijk naar 80% kan groeien als er op alle plastic flesjes statiegeld komt.

Van de gevonden blikjes zat op slechts 51% statiegeld. De rest waren wat oudere blikjes, maar vooral waren het buitenlandse blikjes die met name via kleine exotische supermarkten worden verkocht. Dat is niet strafbaar, de verantwoordelijkheid ligt nu bij fabrikanten en importeurs, verkopers mogen doen en laten wat ze willen, dus ook zelf importeren en verkopen. Rare, slechte wet.

Van de gevonden statiegeldblikjes kon slechts 33% worden ingeleverd bij een supermarkt. De rest was plat of te beschadigd. Van alle gevonden blikjes kon slechts 17% worden ingeleverd.

De overige 83 procent heeft geen inleverwaarde, ze worden niet actief opgeraapt en ook niet ingezameld. Als we hier niet iets aan doen, verandert dat niet. Ook niet als de hoogte van het statiegeld naar 50 cent gaat.

Statiegeld op blikjes werkt als een malle tegen zwerfafval. Willen we het verder verbeteren moet er een innameplicht komen op de beschadigde en platte blikjes en moet het verboden worden om blikjes zonder statiegeld te verkopen en moet daar actief op worden gehandhaafd.