Op dinsdag 17 december 2024 gaan Merijn Tinga (De Plastic Soup Surfer) en Dirk Groot (De Zwerfinator) naar de Tweede Kamer om een petitie aan te bieden. Hun oproep: “Als het zonder plastic kan, doe het dan!”
De petitie is het resultaat van “Operatie Bakzeil” waarvoor vrijwilligers in het hele land foto’s maakten van etensbakjes in het zwerfafval. Uit hun onderzoek wordt duidelijk dat de Plastictoeslag geen effect heeft gehad op de hoeveelheid plastic etensbakjes in het zwerfafval. Maar ze zien ook dat een groot deel van de etensbakjes van afbreekbare materialen is gemaakt en dat biedt kansen volgens de activisten, die zich samen met hun achterban “De Plastic Avengers” noemen.
Toeslag is perverse prikkel
Groot en Tinga stellen dat de huidige wetgeving onduidelijk en ineffectief is. “De toeslag bevat een perverse prikkel: ondernemers die blijven vasthouden aan plastic worden zelfs beloond. En de consument krijgt het extra betaalde geld niet terug zoals bij statiegeld, dus het gedrag verandert niet.” aldus Tinga. “Bovendien stemde de Tweede Kamer vorig jaar tegen handhaving van deze toeslag, en daardoor is de uitvoering verder ondermijnd.”
Oproep aan de politiek: Bepaal welk overbodig plastic verboden kan worden
De twee activisten zien ook positieve ontwikkelingen en kansen. “Veel bedrijven zijn ver voor de invoering van de plastictoeslag al overgestapt op kartonnen etensbakjes en die bedrijven bewijzen dus dat plastic in veel gevallen helemaal niet nodig is.” zegt Groot, die langlopend onderzoek doet naar zwerfafval. “Daarom roepen we de politiek op om samen met zwerfafvalrapers een lijst te maken van plastic verpakkingen en artikelen waar afbreekbare alternatieven voor bestaan en te bepalen of, hoe en op welke termijn de plastic varianten verboden kunnen worden”.
Tinga voegt hier aan toe “Een gericht verbod op bepaalde plastic artikelen is veel effectiever dan een toeslag, zo vinden we bijvoorbeeld nauwelijks nog plastic rietjes en bestek. Het biedt duidelijkheid voor ondernemers en consumenten en is beter te handhaven”.
Met hun petitie hopen ze de regering te overtuigen om effectiever beleid te voeren in de strijd tegen plastic vervuiling. “In plaats van te laveren tussen onduidelijke en onuitvoerbare maatregelen moet er bakzeil worden gehaald en een duidelijkere koers worden gevaren met daarin als basisgedachte: Als het zonder plastic kan, doe het dan!”
Einde persbericht
Noot voor de redactie
Voor meer informatie, interviews of een kopie van het rapport, neem contact op met:
Dirk Groot
info@zwerfinator.nl
06-81503456
Merijn Tinga
merijn@plasticsoupsurfer.org
06-12337245
Link naar de foto’s gebruikt in het onderzoek: https://myalbum.com/album/vaDgNtxZaYtM/
Link naar het rapport: https://www.datocms-assets.com/11510/1733903811-onderzoeks-rapport-bakzeil-zwerfafval-wegwerpbakjes.pdf
Link naar video met verslag: https://youtu.be/6fzMhuvehAE?si=qD0OPjErMkH7oNfR
Dirk Groot, beter bekend als de Zwerfinator, is een bekroonde zwerfafvalonderzoeker. Met zijn datagedreven aanpak brengt hij het zwerfafvalprobleem in kaart en dringt hij aan op structurele oplossingen. Dirk werkt samen met burgers, bedrijven en overheden om gedragsverandering en effectieve wet- en regelgeving te realiseren. Zijn zwerfafval onderzoeken en campagnes hebben al geleid tot belangrijke maatregelen tegen zwerfafval in Nederland. Voor meer informatie, bezoek www.zwerfinator.nl.
Merijn Tinga, bekend als de Plastic Soup Surfer, is bioloog, kunstenaar en milieuactivist. Met spectaculaire expedities op zelfgemaakte surfboards van gerecycled plastic vraagt hij aandacht voor plasticvervuiling en strijdt hij voor concrete oplossingen. Tinga speelde een sleutelrol in de invoering van statiegeld op plastic flesjes en blikjes in Nederland, mede dankzij zijn Petitiemotie en creatieve campagnes. Zijn tochten verbinden avontuur, activisme en gerichte politieke lobby.
Voor meer informatie, bezoek www.plasticsoupsurfer.org