De 1-100-200 #zwerfie-challenge

  • 3
Zwerfafval in beeld

De 1-100-200 #zwerfie-challenge

Category:Nieuws Tags : 

1 MAN, 100 DAGEN LANG, 2OO STUKS ZWERFAFVAL
De 1-100-200 #zwerfie-challenge is een project waarbij de Zwerfinator gedurende 100 dagen elke dag (minimaal) 200 stuks zwerfafval opraapt, fotografeert en administreert in zijn woonplaats Purmerend. Van elk stukje zwerfafval wordt vastgelegd waar het lag, wat het is en waar het van is gemaakt (de grondstof). Indien mogelijk wordt een verdere specificering gedaan en het merk vastgelegd. Het verzamelde zwerfafval wordt ook gescheiden in 17 verschillende categorieën en vervolgens gewogen. Het project is te volgen via Facebook en Twitter.

EEN NIEUWE MANIER VAN DATA VERZAMELEN 
De data zal worden gebruikt om een grondige analyse te maken van zwerfafval om zo betere manieren te vinden om het te voorkomen en bestrijden. Deze manier van meten onderscheidt zich van de huidige methoden die grotendeels worden gedaan op basis van “beleving” en metingen van foto’s of er worden slechts relatief kleine gebieden geinspecteerd. Met de 1-100-200 #zwerfie-challenge wordt onderzoek gedaan door de hele stad, er wordt in de bosjes gedoken, zwerfafval uit sloten gevist, achter muurtjes en onder auto’s gekeken en ga zo maar door. Niet de beeldkwaliteit, maar de realiteit is de grondslag waarop volgens de Zwerfinator het probleem van zwerfafval het beste kan worden gemeten en bestreden.

ÉÉN #ZWERFIE PER DAG
Aan het eind van het project wordt het opgeraapte zwerfafval tentoongesteld in Purmerend. De 20.000 stuks vertegenwoordigen de hoeveelheid zwerfafval die wordt opgeraapt als één op de vier mensen in deze stad met 80.000 inwoners één stukje zwerfafval opraapt. Als één op de vier mensen één stukje per dag opraapt, dan is het zwerfafval snel verdwenen. Door dit zichtbaar te maken wil de Zwerfinator mensen bewust maken dat alle kleine dingen die zij doen of laten op het gebied van duurzaamheid grote impact hebben. Juist omdat we met zoveel zijn.

TOEPASSINGEN
De Zwerfinator wil zijn methode van data verzamelen ook in zetten in lesprogramma’s rond zwerfafval en plastic soep. De basis van het te ontwikkelen lespakket is het opruimen en tegelijkertijd verzamelen van data. De data kan in verschillende vakken worden gebruikt, leerlingen kunnen hiermee zelf gerichte maatregelen en oplossingen verzinnen en vervolgens ook zelf meten of deze effect hebben.  Daarnaast ziet hij ook grote mogelijkheden om het professioneel in te zetten voor overheden en bedrijven.

LITTERATI
Voor dit project wordt gebruik gemaakt van Litterati, een app die bedoeld is om wereldwijd door zoveel mogelijk mensen data te laten verzamelen over zwerfafval. Hiermee wordt inzichtelijk hoe groot het probleem is en kan er gericht naar oplossingen worden gezocht.

Dirk GrootDirk Groot – De Zwerfinator – raapt actief zwerfafval en probeert daar zoveel mogelijk lol bij te maken. Hij laat dit zien op Social Media, schrijft columns, geeft lezingen en gastlessen en adviseert over dit onderwerp en organiseert duurzame bedrijfsuitjes. Hij bedacht #zwerfie-bingo en #zwerfie-Hold’em, werd verkozen tot Waterlander van het jaar 2015, ontving in 2016 een Groen Lintje van GroenLinks, verscheen in verschillende landelijke media en stond in Oktober 2016 op het podium bij de avond van de Duurzame 100 van Trouw om te vertellen over zijn activiteiten en ideeën over duurzaamheid

 


About Author

Dirk Groot

Beroep: superheld - Vecht tegen: zwerfafval en Plastic Soep - Superkracht: kan in 1 seconde een #zwerfie rapen - Geeft gastlessen, lezingen en advies.

3 Comments

Rikie Knoops

december 3, 2016at 11:14 pm

Ik raap ook altijd iets van plastic op een tas of een flesje maak het schoon en hergebruik het weer en pas daarna doe ik het bij het plasticafval.

Het afschaffen van plastic rietjes helpt nauwelijks – Zwerfinator

juli 20, 2018at 12:19 am

[…] we in gewicht meten komt dit nog lager uit. In de 1-100-200 #zwerfie-challenge vormden plastic messen, vorken, lepels, wattenstaafjes, deksels en borden gezamenlijk 3,45 procent […]

Het afschaffen van plastic rietjes helpt nauwelijks

juli 20, 2018at 12:28 am

[…] we in gewicht meten komt dit nog lager uit. In de 1-100-200 #zwerfie-challenge vormden plastic messen, vorken, lepels, wattenstaafjes, deksels en borden gezamenlijk 3,45 procent […]

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.