Purmerendse Zwerfie-rapers Merel en Peter gaan 100 dagen afvalvrij

  • 0

Purmerendse Zwerfie-rapers Merel en Peter gaan 100 dagen afvalvrij

Category:Nieuws Tags : 

100 GEZINNEN, 100 DAGEN, 100% AFVALVRIJ

“Wij gaan de uitdaging aan! Wie doet met ons mee?”

De marktkooplui in Purmerend kennen haar al. De zoetwarenverkoper doet een half pondje drop zonder blikken of blozen in het door haar meegenomen plastic bakje. Groente en fruit gaan in de zelfgemaakte ultralight tasjes. “Maar ik ben niet ‘eng groen’, hoor”, lacht Merel. “Wil je koffie?” Merel Hemstede (41) staat even peinzend met het aluminium koffiecupje in haar hand. “Daar moeten we nog een oplossing voor verzinnen. Misschien dat het forum een idee heeft.”

Merel en haar gezin, bestaande uit echtgenoot Peter Meijer (42) en drie kinderen in de leeftijd van 9, 12 en 15 jaar, wonen in een gezellige nieuwbouwwijk in Purmerend. De familie heeft zich opgegeven voor het 100-100-100 project van de gemeente Purmerend. Merel: “De gemeenten Purmerend en Beemster starten in september met 100-100-100. Een project waar al honderden deelnemers binnen anderen gemeentes in Nederland enthousiast aan hebben deelgenomen met mooie resultaten.

Het is de bedoeling dat we met 100 huishoudens 100 dagen afvalvrij gaan leven. We gaan de uitdaging aan zo min mogelijk afval te produceren en dat wat we wel hebben, 100% te scheiden. Daarbij krijgen we steun van de gemeente en van elkaar. Er komt een forum waarop we slimme tips en trucs zullen uitwisselen. Handig, want we komen ongetwijfeld voor uitdagingen te staan.” Een van die uitdagingen zal het tochtje naar de snackbar zijn. Mét eigen pan. “Onze oudste – een puber – zegt dat hij daar écht niet aan gaat beginnen”, lacht Peter. “Maar voor de rest zien de kinderen er de lol van in. En de noodzaak natuurlijk. Het gaat om een stuk bewustwording.

We doen het om onze aarde leefbaar te houden: ook voor de volgende generaties.” Trots Het is voor het gezin Meijer al langer de uitdaging om zoveel mogelijk afval te hergebruiken en zo weinig mogelijk restafval te hebben. Dat lukt al aardig. “Onze minicontainer voor restafval is aan het einde van twee weken slechts voor één derde vol”, zegt Merel trots. “Hoe we dat doen? We scheiden het plastic. Producten kopen we zoveel mogelijk onverpakt. Kleding geven we door aan vrienden, gaat naar Stichting Bim Bam of zetten we op Marktplaats. En we zijn regelmatig in de Milieustraat te vinden.”

Merel is naar eigen zeggen een enthousiast #zwerfie-raper. “Als ik ga wandelen, heb ik altijd een plastic zak bij me. Daar stop ik het afval in dat ik onderweg tegenkom. Wat ik vind? Vooral veel energydrankblikjes en plastic flesjes. Ik maak er een foto van en post deze op social media. De reacties zijn altijd positief. Het werkt aanstekelijk. En voor de rest zijn we een heel gewoon gezin, hoor!”, benadrukt Merel. “We hebben een auto, die we ook wel eens voor korte stukjes gebruiken. En we houden van lekkere producten van goede kwaliteit. Het moet wel leefbaar blijven.” Gewoon doen!

Het project start op 5 september en eindigt op 13 december 2016. Er is nog plaats voor gezinnen uit Purmerend en Beemster die de 100-100-100 uitdaging aan willen gaan. Merel: “Ik zeg: gewoon doen! Ik weet zeker dat je verrast zult worden over wat je allemaal kunt besparen als je meer bewust omgaat met je aankopen en met het scheiden van het afval.” Het gezin Meijer: niet ‘eng groen’….wél supergemotiveerd! 100 dagen afval scheiden.

Gaat u ook de uitdaging aan om 100 dagen lang 100% afvalvrij te leven? Meldt u dan aan op: purmerendbeemster.100-100-1000.nl (zonder www) .

 

Groente en fruit afvalvrij

 


About Author

Dirk Groot

Beroep: superheld - Vecht tegen: zwerfafval en Plastic Soep - Superkracht: kan in 1 seconde een #zwerfie rapen - Geeft gastlessen, lezingen en advies.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.