1-100-200 #zwerfie-challenge – De eerste rapportage

  • 8

1-100-200 #zwerfie-challenge – De eerste rapportage

Category:Onderzoek Tags : 

Van 5 september tot en met 13 december 2016 raapte ik elke dag minimaal 200 stuks zwerfafval in Purmerend. Ik fotografeerde elk stukje met de app Litterati, legde de locatie vast en een aantal kenmerken. Ik scheidde al het afval in 17 categorieën en woog het. Ik noemde dit de 1-100-200 #zwerfie-challenge met als slogan: “1 man, 100 dagen lang, 200 stuks zwerfafval”.

De eerste rapportage is nu klaar en te downloaden via deze link (pdf).

Met dit project is op een nieuwe manier data over zwerfafval verzameld. Doel van deze data is om zwerfafval hiermee beter te kunnen analyseren, voorkomen en bestrijden. Zwerfafval is niet alleen een bron van ergernis voor velen, ook veroorzaakt het schade aan de natuur om ons heen. Plastic zwerfafval dat in het water terecht komt zorgt voor één van de grootste natuurrampen van onze tijd, de plastic soep, de opeenhoping van plastic overal ter wereld in de zeeën. Deze plastic soep neemt nog steeds toe en er wordt geschat dat er in 2050 meer plastic in de zee is dan vis als we hier niet iets aan gaan doen. Plastic vervuiling in zee is een bedreiging voor veel diersoorten, maar ook voor de mens omdat het plastic via deze weg in de voedselketen en zo ons eigen eten terecht komt.

Deze eerste rapportage is voornamelijk een opsomming van getallen, lijstjes en grafieken. Diepgaandere analyse, conclusies en aanbevelingen zullen begin 2017 worden gedaan en gepubliceerd. Op dit moment kan ik in elk geval met zekerheid concluderen dat zwerfafval overal is en dat maatregelen om het effectief te voorkomen en te bestrijden preventief moeten zijn en ook vooral overal effectief. En dus niet alleen op specifieke plekken zoals scholen, sportclubs en winkelcentra of bij specifieke omstandigheden en evenementen.

Uitbreiding van statiegeld is een effectieve manier om zwerfafval te verminderen die altijd en overal werkt. Het heeft zich in verschillende landen al bewezen, maar toch willen politiek en bedrijfsleven dit in Nederland niet invoeren. Ervan uitgaande dat de metingen van dit project representatief zijn, dan bestaat 48 procent van het gewicht van zwerfafval uit drankverpakkingen zonder statiegeld indien glas wordt meegewogen. Indien glas niet wordt meegewogen is dit 39 procent.

In gewicht gemeten bestaat 85 procent van het opgeraapte zwerfafval uit verpakkingen en artikelen die zijn bedoeld voor eenmalig gebruik. 56 procent hiervan bestaat uit drankverpakkingen zonder statiegeld als glas wordt meegewogen en 46 procent als dit niet gebeurt.

We kunnen zwerfafval dus drastisch verminderen door statiegeld uit te breiden. Bij deze roep ik het bedrijfsleven en de politiek op om dit zo snel mogelijk te doen. Natuurlijk is het probleem van zwerfafval dan niet opgelost en zijn we dan nog lang niet klaar, maar het is een grote stap vooruit en pure winst voor de aarde. En naast een vermindering van zwerfafval levert het ook hogere recyclingspercentages op en openbare prullenbakken die minder snel vol zijn. Dat scheelt ook weer zwerfafval en kosten.

Ik wens jullie veel plezier met het lezen van het rapport en bij het kijken naar de grafiekjes. En voor wie snel door moet hieronder een lijstje met wat kengetallen en twee mooie kaartjes waarmee een inzicht kan worden gekregen in de verspreiding van zwerfafval in Purmerend.

Schoonachtend,

Dirk Groot

De Zwerfinator

Kengetallen zwerfafval

 


About Author

Dirk Groot

Beroep: superheld - Vecht tegen: zwerfafval en Plastic Soep - Superkracht: kan in 1 seconde een #zwerfie rapen - Geeft gastlessen, lezingen en advies.

8 Comments

Jasper

december 24, 2016at 12:24 pm

Hi Dirk,
Je weet, ik ben dol op grafieken dus boeiend om te lezen. Nooit geweten dat Antaflu het zo “goed” doet… Succes met het opstellen van het eindrapport. Die ga ik weer lezen! En ondertussen ga ik door met het opruimen van #zwerfie’s (niet zo fanatiek als jij natuurlijk).
Grt. Jasper

Eddy Borremans

december 29, 2016at 5:28 pm

Het zou mogelijk al een enorm verschil kunnen maken als we op een of andere manier statiegeld op ALLE McDonalds verpakkingen konden zetten. Het moge duidelijk zijn dat dit voor mij persoonlijk een van de meer zichtbare en ergelijke vormen van zwerfafval is. In die zin zou ik er totaal geen moeite mee hebben om de boetes op zwerfafval vergelijkbaar te maken met die van te hard rijden (ook al lijken de gevolgen van te hard rijden op korte termijn veel ernstiger dan die van zwerfafval).

    Pascha K

    juli 16, 2017at 9:16 am

    De boete iss al €140,00 en kan oplopen tot rond de €340,00 ( als ik mij goed herinner) in sommige gevallen

Zwerfafval in beeld in Purmerend. Wie lust er afvaltaart?

maart 14, 2017at 2:12 am

[…] Onderzoek Zwerfafval […]

Zwerfinator in actie voor Giro555

maart 24, 2017at 11:08 am

[…] Onderzoek Zwerfafval […]

Zwerfinator zet zwerfafval om in geld voor Giro555

maart 28, 2017at 12:00 am

[…] Onderzoek Zwerfafval […]

Het grote Antaflu Litterati Experiment. – Zwerfinator

juni 16, 2017at 9:50 am

[…] Onderzoek Zwerfafval […]

Hans Boonstra

oktober 2, 2020at 9:08 pm

Hoi Dirk, Hans Boonstra hier, self-appointed afvalraper in Den Haag, sinds het begin van de Corona-crisis. Ik lees net over je Antaflu-actie. Ik kwam het ook al buitensporig veel tegen en legde een verband met corona (dat er mensen zijn die denken dat het helpt om deze snoep te eten; antaflu, tegen de griep). Ben zelf een ‘uitdaging’ begonnen op Litterati tegen de bliklipjes, waarvan ik er buitensporig veel vind. Ik weet nog goed dat de verpakkingsindustrie in de jaren negentig bezweek voor de publieke opinie en veel eerder dan ze eigenlijk wilden (de oude machines moesten eerst worden afgeschreven en zo) blikjes ging produceren waar het lipje aan vast bleef zitten bij het opentrekken. Nu is er dus de tendens dat mensen die lipjes er bewust met veel buigen en trekken van af halen en van zich af werpen. Het lijkt soms wel een wedstrijd, als je bij een hangplek voor jongeren of drinkebroers kijkt. Vandaag begonnen en de eerste 250 lipjes opgeraapt. Ik ga ze (hopelijk met steun vanuit de community) verzamelen met het idee om er 100.000 in een afgesloten cilinder te doen en daar een zitmeubel van te maken voor op schoolpleinen, als discussiestuk.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.