Gastlessen en lezingen

Het dienstenpakket van de Zwerfinator

 

Zwerfinator bestrijdt zwerfafval en plastic soep door #zwerfie te rapen, maar ook door te vertellen waarom hij doet wat hij doet en hoe we het probleem van zwerfafval en plastic soep bij de bron kunnen aanpakken.


Gastlessen

Gastlessen van de Zwerfinator gaan over zwerfafval en plastic soep. Over hoe dit ontstaat en hoe we deze problemen kunnen oplossen.

Hij vertelt waarom hij doet wat hij doet, hoe dat zo is gekomen en hoe hij het volhoudt. Hij neemt de leerlingen mee op een reis door het verleden, het heden en de toekomst. Hoe gingen we vroeger met afval en zwerfafval om, hoe doen we dat nu, wat zijn de verschillen, en vooral: hoe ziet de toekomst eruit als we doorgaan zoals we nu bezig zijn?

Op deze manier creëert hij bewustzijn bij de leerlingen. Dat ze niets op straat moeten weggooien weten ze allemaal wel. Het waarom is vaak onbekend en dat is wat de Zwerfinator op zijn typisch eigen wijze vertelt. En zelfs zo overtuigend dat de leerlingen niets alleen niets meer weggooien, maar ook zelf zwerfafval op gaan rapen.

Beter zorgen voor je eigen omgeving is beter zorgen voor de wereld en de mensen om je heen. Dit verwoord de Zwerfinator met “Ik raap geen troep op van een ander, maar voor een ander”. Het verhaal past derhalve niet alleen goed binnen Natuur en Milieu Educatie, maar vooral ook bij het burgerschapsonderwijs.

De inhoud van de gastlessen is afgestemd op het niveau en de leeftijd van de leerlingen. Gastlessen kunnen per klas worden gegeven, maar ook voor meerdere klassen tegelijk.

Naast de gastlessen in de klas, gaat de Zwerfinator ook graag met de kinderen naar buiten om zwerfafval te rapen. Bij voorkeur wordt dit gedaan in spelvorm. Zo kan er in groepen #zwerfie-bingo of een ander spel worden gespeeld. Opruimen kun je net zo leuk maken als je wilt. Belangrijkste is dat de kinderen gaan zien hoeveel zwerfafval er ligt, maar ook hoe eenvoudig ze er iets aan kunnen doen en hoe leuk dat kan zijn.

Zwerfinator geeft ook online gastlessen.

Heeft u interesse of wilt u meer weten? Neem contact op via info@zwerfinator.nl


Spreker

De Zwerfinator vertelt over zijn reis en avonturen in de strijd tegen zwerfafval en plastic soup.
 

Hij begon met zwerfafval rapen omdat hij boos was, kwam erachter dat al dat mopperen niet opschoot en ging toen maar een keertje opruimen. Dat opruimen ging hij steeds fanatieker doen, maar hij bleef bezig, hoe vaak hij ook opruimde, er kwam elke keer weer nieuw zwerfafval bij.

Als IT-er besloot hij daarom data te gaan verzamelen, hij wilde laten zien hoe groot het probleem echt was en ontdekte daarbij allerlei dingen over zwerfafval. Hij begon anders tegen de materie aan te kijken en ging op zoek naar andere oplossingen dan de traditionele. Hij ging vernieuwende campagnes voeren met data en boekte daarmee opmerkelijke resultaten. Hij kreeg onderscheidingen, werd nummer 1 in de duurzame 100 van Trouw in 2019 en doet inmiddels zwerfafvalonderzoek voor gemeenten en bedrijven en ook Rijkswaterstaat maakt gebruik van zijn data.

Zwerfinator vertelt graag zijn verhaal en inspireert zo mensen om ook in actie te komen, op wat voor manier dan ook.

Heeft u interesse of wilt u meer weten? Neem contact op via info@zwerfinator.nl