Duizend redenen voor statiegeld

  • 5

Duizend redenen voor statiegeld

Category:Onderzoek Tags : 

Duizend redenen voor statiegeld? Kun jij ze verzinnen? Is niet nodig, ze liggen gewoon voor het oprapen. En dat gaat de Zwerfinator doen op dinsdag 10 oktober, de dag van de duurzaamheid: Hij gaat in Amsterdam duizend drankverpakkingen van straat rapen en deze aan het eind van de dag op een bijzondere plek tentoonstellen. En dan willen jullie natuurlijk weten waar: nou gewoon daar waar heel veel duurzame hotemetoten bij elkaar komen ‘s avonds. Dat moet hint genoeg zijn. Gewoon omdat het kan. En omdat het moet.

Rapen voor het goede doel
De Zwerfinator zou de Zwerfinator niet zijn als hij er niet ook een sponsoractie van zou maken. Eerder deed hij dit al voor inloophuis Wij Allemaal, Serious Request en Giro555 en ook nu heeft hij weer een bijzonder goede bestemming gevonden: The Zwerfinator Foundation. Die bestaat nog helemaal niet, maar gaat worden opgericht en daar zijn ook kosten aan verbonden. Deze stichting gaat zich bezig houden met de strijd tegen zwerfafval en plastic soep door het verzamelen van data over zwerfafval, het geven van voorlichting en het maken van lol. Datgene waardoor de Zwerfinator in de duurzame 100 van Trouw terecht is gekomen, maar dan gestructureerder en professioneler. Stel je eens voor wat er allemaal kan gebeuren als hij wél een organisatie en fondsen achter zich heeft en hij krachten bundelt met anderen. Dan komt een stichting mooi van pas, zo het schijnt.

 Voor de jury van de Duurzame 100 is Dirk Groot een voorbeeld van een burger die zijn verantwoordelijkheid neemt voor zijn woonomgeving, zonder organisatie of subsidie achter zich.

Sponsor jij ook?
Mocht je willen sponsoren dan kan dat volgens het simpele en inmiddels bekende principe: 1 cent statiegeld per opgeraapte #zwerfie. Dat zou in dit geval dus een tientje zijn. Een halve cent per stuk mag ook. Twee of vijf ook. Doet hij niet moeilijk over. Of doe eens gek en maak er 10 van!

Om te bewijzen wat hij allemaal opraapt legt hij gedurende de dag alles weer vast in Litterati, houdt de wereld op de hoogte via social media en aan het eind van de dag laat hij de buit zien en hij maakt weer keurige grafiekjes en kaartjes. De opgeraapte buit wordt ook nog eens doorgeschoven naar een ander mooi project, maar daarover later meer.

Anyway: mocht je willen sponsoren, dan kun je je bijdrage voor, tijdens of na de actie storten op rekening nummer NL54 ABNA 0412 0731 45 t.n.v. D. Groot onder vermelding van Sponsoractie Zwerfinator Foundation.

Alleen is maar alleen, meelopen mag
Uit 471 kilometer onderzoek blijkt dat er gemiddeld 36 drankverpakkingen per kilometer op de grond liggen, dus dat betekent dat hij zo’n 28 kilometer heeft af te leggen. Hij heeft het donkerbruine vermoeden dat hem dat gaat lukken en gezelschap hierbij is natuurlijk altijd welkom. Dat is veel leuker. Dus mocht je een stuk mee willen lopen en tegelijk ook wat willen oprapen, dan kun je hem mailen op info@zwerfinator.nl of hem gewoon appen of bellen.


About Author

Dirk Groot

Beroep: superheld - Vecht tegen: zwerfafval en Plastic Soep - Superkracht: kan in 1 seconde een #zwerfie rapen - Geeft gastlessen, lezingen en advies.

5 Comments

Enno Thedinga

oktober 6, 2017at 12:43 pm

Ik sta er achter …goed initiatief

Karin van As

oktober 8, 2017at 9:15 am

Geweldig dit! Ik raapte wel eens langs de schoolfietsroute in amsterdam noord, langs de landsmeerderdijk, maar het helpt niks. De week erop ligt het weer vol. Kom je ook op scholen vertellen over je zwerfinatorschap?

    Dirk Groot

    oktober 8, 2017at 9:20 am

    Ik ken die dijk, weet wat je bedoelt. En ja, ik geef ook gastlessen 🙂

Thijs Wetemans

oktober 10, 2017at 7:28 am

Tientje gestort, succes Dirk!
Groet, Thijs Wetemans aka Astronaut Thijs

pooja en gerry hendriks

oktober 10, 2017at 10:33 am

Ik loop bijna dagelijks van mijn woning naar het Velperpoortstation en raap dan alle flesjes en blikjes op die ik kan vinden en de flessen met statiegeld bring ik naar de jumbo en het geld gaat in een potje en gaat 2 maal per jaar naar lilianefonds

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.