Weg bestaat niet

  • 0

Weg bestaat niet

Category:Columns Tags : 

Ik was laatst een paar daagjes weg. Nou ja, niet echt weg natuurlijk. Ik was gewoon eens ergens anders. Weg van hier. In Parijs. Niet eens zo ver weg. En ook niet onbereikbaar. Eigenlijk helemaal niet weg dus. Kan ook niet. Want weg bestaat niet.

Een begenadigd spreker heeft me dat een keer uitgelegd. We leven in een wereld met allerlei wegwerpproducten en wegwerpverpakkingen die we allemaal fijn weggooien. Denken we. Want weg bestaat niet. Weg is nergens op de wereldkaart te vinden. Je kunt niets zomaar wegtoveren. Hans Klok kan dat niet en ook Harry Potter kan dat niet. Zelfs de Wegisweg is nooit weg. Weg is nergens en toch ook overal tegelijk.

Als we iets netjes “weggooien” in een prullenbak thuis of op straat is het helemaal niet weg. Het moet dan nog opgehaald worden en verwerkt. In het gunstigste geval wordt het hergebruikt, gerecycled of desnoods gedowncycled. Maar grote kans dat het gewoon wordt verbrand. En zelfs dan is het niet weg, dan komt het ergens in de lucht, het water of de grond. En dan krijgen we het net als de plastic soep uiteindelijk allemaal terug op ons eigen bord.
Even terug naar Parijs. Ook daar ligt zwerfvuil. In de voorsteden ligt er veel, in de toeristische gebieden minder. Zo lijkt het. Er wordt daar gewoon meer en fanatieker opgeruimd. Voor ons, de toeristen. En niet stiekem ‘s avonds, maar gewoon overdag. Als ik ’s morgens als een echte Fransoos een stokbrood ging halen zag ik overal mannen en vrouwen van de gemeentereinigingsdienst vegen en grijpen naar zwerfvuil en dit in doorzichtige vuilniszakken doen. Die zetten ze dan bij de doorzichtige vuilnisbakken met dito zakken en daarna wordt het dan opgehaald.

Als het vuil daar dus in een vuilnisbak is gedeponeerd blijft het zichtbaar. En dat vind ik mooi. Ik ben voorstander van doorzichtige vuilniszakken en -bakken. Laat maar zien hoeveel afval we maken. En laat maar zien hoeveel werk het is om op te ruimen en te verwerken. Komt er ook mooi in beeld dat veruit de meeste mensen gewoon hun afval keurig netjes in de vuilnisbak gooien. En het laat ziet dat weg niet bestaat. Het is er nog steeds. Het is niet zomaar verdwenen.

Het zichtbaar maken van zwerfafval is één van de doelen van #zwerfie op social media. We rapen met liefde zwerfafval op, maar laten het ook zien. Kijk maar eens naar de grote vuilnishoop die we zo al op twitter hebben gecreëerd. En ook daar is het niet zomaar weg.

Een nog mooier, (maar eigenlijk lelijk) voorbeeld is het hek bij de Sacré-Cœur dat volgeknoopt is met zwerfvuil. Een tegenhanger van die brug over de Seine met de romantische liefdesslotjes die overal in de wereld navolging vindt. In Voorschoten blijkt ook al een hek vol zwerfafval te staan. Prachtig, dat verdient navolging.

Wat een geweldige manier om ervoor te zorgen dat afval niet meer zwerft, het op te ruimen en het toch in beeld te houden. Laten we dus niet alleen oprapen, maar laten we ook gewoon doorgaan met laten zien wat we oprapen en wat er aan zwerfafval ligt overal. Ook al rapen we het op, we toveren het niet weg!

En laat de gemeentes en Nederland Schoon overal vooral doorzichtige prullenbakken neerzetten! En doorzichtige rolcontainers gebruiken. Daar zullen wel argumenten tegen zijn, zoals vandalisme of dat het ´lelijk´ is. Er bestaan heel stevige vandalismebestendige doorzichtige vuilnisbakken en gezien het ontbreken van effectieve acties en daadkrachtig beleid tegen zwerfafval kan ik de cosmetische bezwaren niet serieus nemen. Nederland Schoon levert vuilnisbakken waar het afval toch al bovenop blijft liggen en zo bij een zuchtje wind zelfs zwerfafval veroorzaakt, dus die club die zich laat sponsoren door bedrijven die vechten tegen statiegeld kan vanuit dat oogpunt ook geen enkel bezwaar hebben.

Misschien helpt het, misschien gaan we beter nadenken als we geconfronteerd worden met ons afval en gaan we dan afval voorkomen. Dat zou mooi zijn! Want dat is de enige manier om het afvalprobleem weg te werken: door minder afval te produceren. Zouden er in Nederland beleidsmakers zijn die zo durven om te denken?

Dus weg met het wegstoppen van ons afval, de grote verdwijntruc die doe je aan het begin van de keten, niet aan het eind en voorkomen is beter dan verwerken.

Wie denkt dat weg weg is, die is de weg kwijt, maar beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Zwerfinator

19-11-2014


Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.