Evolueert u even mee?

  • 0

Evolueert u even mee?

Category:Columns Tags : 

De schepper of evolutie heeft een prachtig systeem afgeleverd. De ene soort laat iets vallen, een andere soort eet het op of maakt er iets van. Een nest bijvoorbeeld. Daarna wordt het uitgepoept of achtergelaten en gaan andere soorten er mee aan de haal. Circulaire economie heet dat tegenwoordig.

Het kunnen verwerken van afval is een goede manier om te overleven. Als je zo je familie in leven kunt houden, ben je spekkoper. Je eigen resten zijn goed voor anderen en levert biodiversiteit op, dus win-win.

lle dieren veroorzaken zwerfafval. Op het dijkje hierachter zie ik momenteel veel schelpen liggen die na consumptie achteloos zijn achtergelaten, ganzen die de stoep groen poepen en veel veren, want het is tijd voor de lentegarderobe.

Planten en bomen zijn afhankelijk van deze gemakzucht. De bessen die de vogel verliest en de zaadjes die ze uitpoepen kunnen fijn wortel schieten. De poep is meteen een goede voedingsbron. Zelf laten bomen en planten ook van alles vallen dat weer door anderen wordt gebruikt. Zonder zwerfafval sterven vele soorten uit.

De mens is onderdeel van dit systeem. Duizenden jaren hebben we onze schillen laten vallen, pitten uitgespuugd of –gepoept en zo andere soorten geholpen in het voortbestaan. Het zit in onze genen. Zonder dit gedrag waren we niet gekomen waar we nu zijn.

De meeste mensen zijn doorgeëvolueerd en gooien afval in de prullenbak. Dat is niet vanzelf gegaan, zo logisch was dat vroeger niet. In 1884 verplichtte Meneer Poubelle prullenbakken in Parijs. En niet omdat de mensen zo netjes waren. Het rijmpje uit de jaren 30 van de ANWB over de schillen, de dozen en het aangenaam verpozen was er ook niet uit luxe.

Ondanks alle campagnes en maatregelen weet nog steeds niet iedereen de vuilnisbak te vinden. Een groep gooit zijn schillen nog steeds achteloos weg. Die zijn alleen tegenwoordig van plastic en blik. Dieren kunnen daar weinig mee. Vogels verwerken wel wat in hun nesten, maar dat is ook niet ideaal. Sommige soorten eten het op. Vorige week nog een koe. Ging ie dood van.

Zwerfafvalveroorzakers zijn niet doorgeëvolueerde oermensen en staan dicht bij hun natuur. Valt kennelijk weinig aan te trainen of op te voeden. Ik zou ze ook wel hard willen straffen, maar de pakkans is klein en het schijnt averechts te werken. De gevolgen van hun daden zijn echter wel schadelijk voor onze soort. Dus wat te doen?

De natuur ligt inmiddels al vol plastic, zowel op land als in het water. De grote hoeveelheid plastic in de zeeën, ook bekend als plastic soep, is voornamelijk afkomstig van zwerfafval van het land. Dit plastic verdwijnt niet, maar breekt af in kleine stukjes en komt zo in ons eten terecht. Nu al en steeds meer als we zo doorgaan.

Nog meer energie steken in die kleine groep die het veroorzaakt levert weinig op. Uit Den Haag hoeven we ook weinig te verwachten, anders zouden ze bijvoorbeeld statiegeld snel uitbreiden in plaats van het af te willen schaffen. Het is tijd voor de volgende stap in de evolutie. Anders hebben de generaties na ons alleen nog plastic te eten. En dan is het snel einde oefening voor onze soort.

Het is een erg makkelijke evolutiestap waar ik u voor uitnodig. Verander van mopperaar en klager in een doener en ruim elke dag één stuk zwerfafval op. Als alle mensen die het goed voor hebben met de toekomst van onze soort dit doen, dan hebben we er snel geen last meer van. Bedreigt het ons voortbestaan niet meer.

Steeds meer mensen maken deze evolutiesprong. Als u snel bent kunt u nog bij de early adopters horen en er straks prat op gaan dat u de mensheid hebt helpen redden. En dan gaan we meteen zien dat we op een soortgelijke manier ook andere duurzaamheidproblemen – zoals de opwarming van de aarde – kunnen oplossen.

Bent u er klaar voor? Evolueert u even mee?


Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.