Zwerfinator raapt geld van straat voor Giro555

  • 1

Zwerfinator raapt geld van straat voor Giro555

Category:Nieuws Tags : 

Purmerend, 28 maart 2017 – Zwerfinator Dirk Groot heeft gister geld ingezameld voor Giro555 door 555 blikjes en flesjes van straat te rapen in zijn woonplaats Purmerend. Hij vroeg mensen zijn actie te sponsoren voor 1 cent per opgeraapte #zwerfie en zamelde zo tot nu toe exact 555 euro op, ofwel één euro per opgeraapt stuk zwerfafval.

Update 29-03-2017 : Omdat er inmiddels 630 Euro op de teller staat zal de zwerfinator ook vandaag in actie komen. Voor elke euro boven de 55 euro zal hij nog een blikje/flese rapen!

“De belangrijkste reden dat veel mensen zwerfafval rapen is dat plastic zwerfafval in ons eten komt. In de gebieden in Afrika waar hongersnood heerst vinden ze het momenteel helemaal niet erg als er plastic in hun eten zit, als er maar eten is. Als ik daar wat aan kan doen op deze manier, dan hebben we een win-win-situatie. Een schonere wereld en een aantal mensen die weer wat te eten hebben” zo motiveert Dirk zijn actie.

De zoon van de Zwerifnator met de 555 #zwerfie’s voor Giro555

Groot legde in totaal fietsend en lopend 19.420 meter af en raapte 399 blikjes en 156 flesjes op, die allen afzonderlijk werden gefotografeerd en geadministreerd met de App Litterati waarin ook de exacte vindlocatie werd vastgelegd. Hij gebruikte deze app ook voor een honderd dagen durend onderzoek naar zwerfafval waarvan hij de opbrengst onlangs tentoonstelde als een zwerfafvaltaart.

Kaartweergave opgeraapt zwerfafval uit Litterati

De actie voor Giro555 is ook een statement voor uitbreiding van statiegeld waar de Zwerfinator groot voorstander van is. “In volume en gewicht zijn drankverpakkingen de helft van het zwerfafval, dat kunnen we met statiegeld enorm verminderen” zo zegt hij, om er aan toe te voegen “Eergister was het Landelijke Schoonmaakdag. Ook in Purmerend gingen veel mensen de straat op om op te ruimen, dat is prachtig, de stad is op kleine stukken behoorlijk schoner geworden. Maar het blijft dweilen met de kraan open, dat zwerfafval rapen. Ook al doe ik dat met plezier, de kraan moet dicht. En uitbreiden van statiegeld is daarvoor een zeer effectieve manier, dat werkt altijd en overal en niet tijdelijk en zeer lokaal.”

Van de actie zijn prachtige actiebeelden gemaakt met een drone door Rob Klaucke.

Voor meer info: mail info@zwerfinator.nl of bel 06-81503456

De Zwerfinator met de buit van de #zwerfie-actie voor Giro555

Over de Zwerfinator
Dirk Groot – De Zwerfinator – raapt actief zwerfafval en probeert daar zoveel mogelijk lol bij te maken. Hij laat dit zien op Social Media, schrijft columns, geeft lezingen en gastlessen en adviseert over dit onderwerp en organiseert duurzame bedrijfsuitjes. Hij bedacht #zwerfie-bingo en #zwerfie-Hold’em, werd verkozen tot Waterlander van het jaar 2015, ontving in 2016 een Groen Lintje van GroenLinks, verscheen in verschillende landelijke media en stond in 2016 op het podium bij de avond van de Duurzame 100 van Trouw om te vertellen over zijn activiteiten en ideeën over duurzaamheid.

 


About Author

Dirk Groot

Beroep: superheld - Vecht tegen: zwerfafval en Plastic Soep - Superkracht: kan in 1 seconde een #zwerfie rapen - Geeft gastlessen, lezingen en advies.

1 Comment

Flap

maart 29, 2017at 6:16 am

Go Dirruk!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.