Zwerfinator herhaalt eerste grote zwerfafvalonderzoek

Buit zwerfafvalonderzoek Zwerfinator 2016

Eind 2016 deed Zwerfinator zijn eerste grote zwerfafvalonderzoek. In maart 2017 stelde hij de buit ten toon op de Kaasmarkt in Purmerend. De Plastic Soup Surfer kwam langs en vroeg of hij plastic flesjes van de buit mee mocht nemen. Dat mocht. Hij maakte daarmee een SUP-board waarmee hij de Rijn af supte. Die reis is vastgelegd in de film “From Source 2 Sea” van Eelke Dekker.

Als Zwerfinator dit onderzoek nu zou herhalen, zou Merijn dan weer een SUP-board kunnen maken met de gevonden plastic flesjes? Zwerfinator durft heel hard “Nee” te roepen als antwoord op die vraag. Eigen schuld, dikke bult, Merijn, dat komt door die petitiemotie die je een maand daarvoor aanbood aan de tweede kamer en die een keerpunt was in de jarenlange strijd voor de uitbreiding van statiegeld

De plastic Soup Surfer met plastic flesjes van de Zwerfinator
De plastic flesjes van de Zwerfinator waarmee de Plastic Soup Surfer een Supboard maakte.

Afgelopen jaren is er veel veranderd in het zwerfafval. Er liggen bijvoorbeeld ook veel minder blikjes en een aantal soorten plastic zwerfafval zijn nagenoeg verdwenen door campagnes van de Plastic Avengers en wettelijke maatregelen, die ook simpelweg het gevolg waren van het werk van allerhande activisten en milieuorganisaties.

Zwerfinator wil graag de veranderingen in beeld brengen. Daarom start hij aanstaande dinsdag, op 6 februari, met de herhaling van zijn eerste grote zwerfafvalonderzoek. 110 kilometer zwerfafval rapen en elk opgeraapt stuk documenteren. Wanneer hij tijd heeft tussen zijn andere activiteiten door gaat hij daarvoor op pad. Planning is om dit op 20 maart afgerond te hebben. Tijdens het project zal hij hierover natuurlijk updates geven via social media.

De datums zijn niet willekeurig gekozen. op 6 februari is het tien jaar geleden dat Henk Vrugt de #zwerfie bedacht, een selfie met een opgeraapt stuk zwerfafval. Dat zorgde er uiteindelijk voor dat Zwerfinator voor het eerst zwerfafval ging rapen. En dat is op 20 maart precies tien jaar geleden.

10 jaar strijd tegen zwerfafval en plastic vervuiling. Wat heeft het opgeleverd? Zwerfinator gaat het uitzoeken.

Mocht u willen sponsoren, dan kan dat met een tikkie via deze link of via een storting op Rekening NL50 TRIO 0320 6610 59 t.n.v. de Zwerfinator Foundation. Het geld wordt besteed aan meer zwerfafvalonderzoek, het verder ontwikkelen van de onderzoeksmethode van de Zwerfinator en natuurlijk aan campagnes tegen zwerfafval en plastic vervuiling.