Gastlessen van de Zwerfinator

Gastlessen van de Zwerfinator gaan over zwerfafval en plastic soep. Over hoe dit ontstaat en hoe we deze problemen op een leuke en effectieve manier kunnen oplossen. Hij neemt de leerlingen mee op een reis door het verleden, het heden en de toekomst. Hoe gingen we vroeger met afval en zwerfafval om, hoe doen we dat nu, wat zijn de verschillen, en vooral: hoe ziet de toekomst eruit als we doorgaan zoals we nu bezig zijn?

Op deze manier creëert hij bewustwording bij de leerlingen. Dat ze niets op straat moeten weggooien weten ze eigenlijk allemaal wel. Het waarom is vaak onbekend en dat is wat de Zwerfinator op zijn typisch eigen wijze vertelt. En zelfs zo overtuigend dat de leerlingen niet alleen niets meer weggooien, maar ook zelf zwerfafval op gaan rapen.

Beter zorgen voor je eigen omgeving is beter zorgen voor de wereld en de mensen om je heen. Dit verwoord de Zwerfinator met “Ik raap geen troep op van een ander, maar voor een ander”. Het verhaal past derhalve niet alleen goed binnen Natuur en Milieu Educatie, maar ook bij het burgerschapsonderwijs.

De inhoud van de gastlessen is afgestemd op het niveau en de leeftijd van de leerlingen. Gastlessen kunnen per klas worden gegeven, maar ook voor meerdere klassen tegelijk. Naast de gastlessen in de klas, gaat de Zwerfinator ook graag met de kinderen naar buiten om zwerfafval te rapen. Bij voorkeur wordt dit gedaan in spelvorm. Zo kan er in groepen #zwerfie-bingo of een ander spel worden gespeeld.

Opruimen kun je net zo leuk maken als je wilt. Belangrijkste is dat de kinderen gaan zien hoeveel zwerfafval er ligt, maar ook hoe eenvoudig ze er iets aan kunnen doen en hoe leuk dat kan zijn. Want Zwerfinator wil ze niet leren om zwerfafval te rapen, maar ze een toekomst geven waarin dit niet meer nodig is en daar kunnen ze zelf aan meewerken. Ze hebben de consumptiemaatschappij vol eenmalige verpakkingen en artikelen niet uitgevonden, ze zijn er in opgegroeid en weten vaak niet beter. Ze gaan er wel veel last van krijgen als er niets verandert.

Meer weten? Mail naar info@zwerfinator.nl