Zwerfinator hekelt niet-willende flesjes-en blikjesverkopers

Bioscopen, kiosken en pretparken willen wel blikjes en flesjes verkopen,maar geen verplichting om deze verpakkingen weer in te nemen. Deze houding leidt tot irritatie bij ‘zwerfinator’ Dirk Groot.

Er worden nog te weinig plastic flesjes ingezameld. In 2022 ging het om 68 procent, terwijl de wettelijke doelstelling dat jaar op 90 procent lag. Bij blikjes moet die 90 procent volgend jaar worden gehaald. Daarom legde de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) de verantwoordelijke producentenorganisatie Verpact eerder deze maand diverse lasten onder dwangsom op. Die lasten moeten er onder meer op toezien dat het voor consumenten eenvoudiger en aantrekkelijker wordt om flesjes in te leveren. Zo gelast de ILT Verpact dat voor 1 januari 2027 minimaal 5.400 extra uitbetalende inleverpunten moet realiseren.

De verkooppunten van blikjes en flesjes, zoals bioscopen en tankstations, zien het echter niet zitten dat ze verplicht worden om deze verpakkingen weer in te nemen. Dat blijkt uit een rondvraag van de NOS. Hiervoor geven ze verschillende redenen aan. Bioscopen vinden uitbetalende innamepunten niet handig, omdat er piekdrukte is na een film en er lange wachttijden en opstoppingen kunnen ontstaan. Tankstations zeggen dat hun consumenten hun drankjes vooral in de auto drinken. Tankstations langs snelwegen zijn overigens al wel verplicht statiegeldverpakkingen in te nemen.

‘Geen verdienmodel’

Op LinkedIn toont ‘Zwerfinator’ Dirk Groot zich kritisch op al deze bedrijven. Volgens hem is het logisch dat deze verkooppunten wel blikjes en flesjes willen verkopen, maar niet de verplichting willen hebben om deze verpakkingen weer in te nemen. Er zit namelijk geen verdienmodel achter en het milieu “boeit ze niet”.

Als oplossing stelt hij een flinke heffing voor bedrijven voor die wel blikjes en flesjes verkopen, maar ze niet innemen. Daarnaast geeft hij aan dat bedrijven die wel meewerken een mooi keurmerk en een belastingvoordeeltje krijgen. Vervolgens zijn volgens hem alle “lulsmoezen en verzonnen tegenargumenten” dan zo weg.

Dit artikel verscheen op 26 juli 2024 op Afvalonline.nl