50 cent statiegeld is eigenlijk heel weinig

Voor de geschiedenisles van vandaag gaan we naar maart 1991. Spa verhoogt het statiegeld van 10 cent naar een gulden! Het statiegeld op grote flessen van de belangrijkste concurrenten was al een gulden. bron: https://lnkd.in/e2gv9uR3

Inspectie Leefomgeving en Transport heeft gesteld dat het statiegeld op plastic flessen naar 50 eurocent moet omdat de inzamelcijfers bij lange na niet worden gehaald. Velen vinden dat een belachelijk hoog bedrag. Maar historisch gezien is die 50 eurocent zelfs nog weinig.

Volgens de inflatiecalculator van het CBS is een gulden uit 1991 hetzelfde waard als 0,98 euro in 2024. Dus die 50 eurocent is dan slechts de helft van het statiegeldbedrag in 1991.

De prijs van een 1,5 literfles cola in 1991 lag rond de fl. 2,10. Er kwam dus 48% statiegeld bovenop.

De prijs van zo’n fles ligt nu rond de € 2,60. Als we daar 48% van nemen, dan is dat € 1,24. Als er dus 50 eurocent statiegeld op anderhalve liter cola komt, dan is dat op deze manier gerekend 74 eurocent minder dan wat het in 1991 was.

Wellicht is deze geschiedenisles wat ingewikkeld geworden omdat we er meteen economie en wiskunde bij hebben gedaan, maar ik hoop dat de boodschap duidelijk is: die 50 cent statiegeld is niet belachelijk hoog in historisch perspectief, maar zelfs laag.

Nu zit het probleem niet zozeer bij de grote flessen, die worden goed ingezameld. De kleine plastic flessen die veel onderweg worden genuttigd, worden veel slechter ingezameld. Als daar 50 cent statiegeld op komt, dan zal de inzameling waarschijnlijk wel flink omhoog gaan. En dat bedrag staat ook nog eens goed in verhouding tot de statiegeldwaarde van de grote fles in 1991.

Maar dan nog, er zijn zoveel rijke mensen in dit land die lachen om 50 cent. Een sigaret kost tegenwoordig al meer. Toch denk ik dat het inleverpercentage omhoog gaat bij een verhoging naar 50 cent, maar als de mensen de flessen niet op veel meer plekken kunnen inleveren, als de etiketten nog steeds zo makkelijk loslaten, als beschadigde flessen niet worden ingenomen en als er niet op alle plastic flessen statiegeld zit, dan nog zullen de doelstellingen niet gehaald worden.