De plastic koning en de papieren koningin

Twee vandaag opgeraapte wikkels van heel oude Nederlandse snoepjes. Om specifieker te zijn: twee Friese snoepjes. De linker komt uit Dokkum, bestaat sinds 1892 en is vernoemd naar prinses Wilhelmina ter ere van haar twaalfde verjaardag. De rechter komt uit Sneek, bestaat sinds 1902 en is niet vernoemd naar een lid van het koningshuis, maar KING is een acroniem en staat voor Kwaliteit In Niets Geëvenaard. Allemaal leuke weetjes voor een pubquizliefhebber.

Veel overeenkomsten dus. De snoepjes zijn allebei ouder dan plastic en ook nog eens van dezelfde soort: Pepermuntjes. Er zitten natuurlijk verschillen in en we kunnen heel lang gaan discussiëren over welke lekkerder is, maar ik wil het even hebben over het grote verschil. De linker zit in een papieren wikkel, de rechter in een plastic wikkel.

De maker van Wilhelmina, Fortuin Dockum B.V. besloot in 2020 om de plastic wikkel te vervangen door papier, hierbij geïnspireerd door Anta Flu, waarvan de fabrikant besloot de veel gevonden plastic wikkel te veranderen in een papieren wikkel naar aanleiding van een actie van de Zwerfinator. We noemen de verpakking van zo’n snoepje vaak gewoon snoeppapiertje. Vroeger was het van papier en dat is blijven hangen. Ik hoor zelf wel eens mensen “plastic snoeppapiertje” zeggen.

Afijn, wat is nu de moraal van dit verhaal? Veel snoep zit nog steeds in plasticjes verpakt. Plastic snoepwikkels zijn een van de meest gevonden soorten zwerfafval. Veel snoepjes hebben helemaal geen plastic verpakking nodig. Er zijn bedrijven die dat bewijzen. Er zijn zelfs bedrijven die overstappen van plastic naar papier omdat ze hun plastic impact willen verminderen. En er zijn ook bedrijven die het allemaal geen ruk kan schelen en geen enkele moeite doen om te veranderen en te verbeteren.

Dat laatste is jammer. Heel jammer. Ondanks alle mooie praatjes en beloftes doen veel bedrijven geen stap te veel. Hooguit doen ze wat de wet hen voorschrijft. Daarom moet er gewoon een wet komen die plastic wikkels om dit soort snoepjes verbiedt. Is niet zo moeilijk hoor, de oplossing bestaat al eeuwen.