Het effect van statiegeld dat u niet zag

Het effect van statiegeld

Dat er veel minder blikjes en plastic flesjes op straat liggen kan iedereen zien. Dat er veel minder blikjes en plastic flesjes in de prullenbakken zitten niet. Gelukkig kan Zwerfinator dat laten zien middels foto’s van de buit van een jaarlijks prullenbakkenonderzoek dat hij sinds 2019 doet.

Op de afbeelding hierboven is het goed te zien. Sinds de invoering van statiegeld is het aantal blikjes in dit onderzoek afgenomen met 80% en de plastic flesjes met statiegeldplicht namen 75% af.

De plastic flesjes zonder statiegeldplicht namen met 10% toe en de drinkpakken (#Pakzooi) en drinkzakken (#Zuigzak) namen zelfs met 50% toe. Het aantal glazen flessen bleef gelijk.

Per saldo nam het aantal drankverpakkingen met 50% af. In volume was de afname 60%. Het overige afval bleef nam licht toe.

De inhoud van deze prullenbakken wordt niet gescheiden en gerecycled, maar gaat rechtstreeks de verbranding in. De blikjes en plastic flesjes met statiegeld die er nu niet meer in zitten worden nu goed ingezameld en gerecycled.

De afname had nog veel groter kunnen zijn als er #statiegeld had gezeten op alle drankverpakkingen. Dat betekent minder volle prullenbakken, minder verbranding, meer recycling en ook minder zwerfafval natuurlijk.

Misschien had u wel gezien dat er prullenbakken open worden getrokken en plaatselijk meer zwerfafval opleveren door statiegeldjagers. Dan heeft u dat zeer waarschijnlijk in een grote stad gezien of ergens in de media. Uit de onderzoeksresultaten van de Nationale Prullenbakteldag blijkt dat het in het overgrote deel van het land nauwelijks speelt. zie https://lnkd.in/e4qgDPB8

Daar zijn de prullenbakken vooral veel leger. En die kunnen nog veel leger. En dat gaat de gemeentes dan weer kosten schelen, want de bakken hoeven dan minder vaak geleegd. Er valt nog veel winst te behalen. Maar je moet het wel willen zien. Zwerfinator maakt het graag zichtbaar voor u.